najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Izbeglice i dalje stižu u Hrvatsku

U Hrvatsku i dalje pristižu izbeglice iako je sinoć zatvoreno sedam graničnih prelaza sa Srbijom, javljaju jutros hrvatski mediji.

Izbeglice u Hrvatsku ulaze iz pravca Srbije preko polja, a policija ih skuplja duž takozvane zelene granice i dovodi u Tovarnik.

Prema poslednjim podacima, od srede ujutru u zemlju je ušlo više od 13.000 ljudi.

Policija je sinoć saopštila da je do 22 sata u zemlju ušlo 11.000 migranata, a potom je doneta odluka o zatvaranju za saobraćaj sedam graničnih prelaza.

Uz Tovarnik, gde se najpre smeštaju izbeglice po dolasku u Hrvatsku i odakle ih se prebacuje u druge prihvatne centre unutar zemlje, najteža je situacija u Belom Manastaru gde se nalazi više hiljada izbeglica, što višestruko premašuje smeštajne kapacitete, pa su mnogi noć proveli na ulicama.

Osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić situaciju je ocenio haotičnom i prozvao nadležne da su donosili površne ocene o izbegličkom valu. On je sinoć rekao da je u Belom Manastiru pet do šest hiljada ljudi, a da i dalje pristižu vozovima i autobusima iz Tovarnika.

On je upozorio da još četiri ili pet hiljada izbeglica, sa srpske strane kod Sombora namerava da krene prema Hrvatskoj.

Prema izveštajima lokalnih medija, u Tovarnik je stigao voz u koji su se izbeglice ukrcale, ali se još ne zna u koje će prihvatne centre biti upućeni.

Većina želi u Zagreb odakle planiraju da nastave put prema Sloveniji i dalje prema državama zapadne Evrope. Slovenija je pooštrila granične kontrole i privremeno obustavila železnički saobraćaj iz Hrvatske da bi sprečila izbeglice da vozovima uđu u tu zemlju.

Mediji izveštavaju da su izbeglice u manjim grupama tokom moći pokušavale da stignu do Slovenije, a još se ne zna koliko ih je u tome uspelo budući da je Slovenija najavila da će ih vraćati u Hrvatsku.

Voz s oko 150 izbeglica koji su slovenačke vlasti u četvrtak zaustavile na granici s Hrvatskom krenuo je oko 2 po noći sa železničke stanice u Dobovi, na granici s Hrvatskom, prema Postojni, na zapadu Slovenije. Pozivajući se na slovančku policiju, hrvatski mediji su javili da će izbeglice biti smeštene u centru za strance u Postojni.

Zbog izbegličke krize u Zagrebu će danas poslepodne biti održana sednica Veća za nacionalnu sigurnost na kojoj će biti najviši zvaničnici.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike