Karpenter: CG da se čuva uticaja ruskog prljavog novca

VAŠINGTON – Direktor nevladinog „Pen Bajden Centra“ i bivši zvaničnik Pentagona Majkl Karpenter izjavio je da je ključna stvar na koju bi trebalo obratiti pažnju u Crnoj Gori uticaj ruskog prljavog novca.

On je u intervjuu Glasu Amerike rekao da je uoči narednih izbora potrebno biti u pripravnosti zbog mogućeg mešanja Rusije, ali i „ruske pretnje u budućnosti“.

„Možda ne pokušaja puča, već više mešanja, različite vrste. Neki slučajevi krivičnog gonjenja operativaca ruske vojne obaveštajne službe GRU, koji su učestvovali u planiranju puča 2016. godine , ali i nekih crnogorskih opozicionih političara, pokazuju da je bilo mnogo ruskog prljavog novca u crnogorskoj politici. Ja bih to pažljivo pratio, kao jednu od ključnih stvari koja bi mogla da se dogodi i utiče na izborni proces“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, može biti i drugih stvari, poput sajber napada i drugih vrsta mešanja, zbog čega bi rekao da Crnogorci još nisu bezbedni i trebalo bi da budu pripravni uoči narednih izbora.

Kako kaže, dijalog crnogorske vlasti i opozicije je najbolje rešenje, i kada je reč o izborima naredne godine, ali i reformama koje je potrebno dalje sprovesti.

„Najbolja stvar za zemlju bi bila ako bi mogli da se ujedine oko zajedničkog nacionalnog cilja – a to je da se postigne napredak ka članstvu u Evropskoj uniji i zbog toga bi dobro bilo da obe strane postignu određeni kompromis o sprovođenju reformi koje bi bile korisne za zemlju u budućnosti“, rekao je Karpenter.

On je kazao da ne zna da li će se to dogoditi, budući da neki članovi opozicije imaju veoma tvrdokorne stavove koje ne menjaju.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike