U trendu

Kitarović zabrinuta zbog posledica događaja u Uljaniku

ZAGREB – Predsednica Kolinda Grabar Kitarović saopštila je danas da je zabrinuta zbog posledica koje će događaji u Uljaniku imati na privredne i socijalni status dela stanovništva Istre i hrvatskog Primorja, kao i na odlazak stanovništva i odliv stručne radne snage koja je, inače, deficitirana.

Kitarović je, nakon razgovora sa zaposlenima u Uljaniku, koji sedmi dan štrajkuju, saopštila da su joj oni preneli svoje zahteve upućene ranije vladi, kojim traže hitno rešenje, kako se navodi, „agonije Uljaniković društava i brodogradilišta 3. maj, odobrenje, isplatu kredita za privremeno finansiranje i prihvaćanje nacrta programa restrukturiranja na zdravim temeljima, kao i mogućeg strateškog partnera koji bi osigurao najkvalitetniju ponudu za Uljanik i 3. maj“.

Kitarović je, navodi se, u pogledu aktualne situacije u Uljaniku i 3. maju, izrazila puno razumevanje za nastojanja radnika da se ova neodrživa situacija reši i da se što pre donese odluka o sudbini brodogradilišta.

„Pozvala je da pri donošenju odluke o restrukturiranju ili stečaju, glavni kriterijumi budu održivost i konkurentnost brodogradnje kao jedne od tradicionalnih i strateških grana hrvatske privrede usmjerenih na izvoz“.

Predsednica je istakla važnost brige za egzistenciju radnika i njihovih porodica i smatra da je samo održivim modelom poslovanja moguće očuvati radna mesta i obezbediti platu radnicima.

„Obeshrabruje podatak da su prema rečima predstavnika radnika i nakon 3,7 milijardi kuna državnih sredstava uloženih u Uljanik d.d. i devet milijardi u 3. maj, brodogradilišta u ovako teškom stanju, što upućuje na zaključak da je dosadašnji način upravljanja bio promašen“.

Predsednica, navodi se, očekuje da se uđe u trag novcu koji je nestao i da se vrati u državni budžet, a da svi odgovorni za ovakvo stanje odgovaraju.

Kitarović je pozvala i sve učesnike u procesu donošenja ove važne odluke da još jednom razmotre sve argumente da bi bili sigurni da je doneta odluka ispravna.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.