U trendu

Klarić: Hvidra previše podseća na mržnju s početka 90-tih

ZAGREB – Saopštenja i izjave čelnika Hvidre previše podsećaju na mržnju i kuvanje antisrpske atmosfere u hrvatskoj javnosti s početka 90-tih, samo što se to tada moglo bar pokušati opravdati Miloševićem, tenkovima JNA ukopanim u Hrvatskoj i balvanima na putevima, preneo je portal Autograf.

Danas ničeg od toga više nema, ali ima, međutim, još Srba u Hrvatskoj, piše Jasmin Klarić u komentaru objavljenom u Jutarnjem listu povodom saopštenja Hvidre u kojima se, između ostalog, upravo ti građani srpske nacionalnosti u Hrvatskoj – i to svi – pozivaju da osude postupke predsednika SDS S, Milorada Pupovca, „kao i njegove „sramotne izlive i govore mržnje prema hrvatskoj državi i svim njenim građanima“.

Hvidra, navodi autor, Pupovca tereti za blaćenje vrednosti Domovinskog rata i negiranje velikosrpske agresije, čime, tvrde, „krši hrvatske zakone i Ustav“. Nazivaju ga „glavnim sejateljem mržnje prema hrvatskom narodu“ i „deklarisanim mrziteljem Hrvatske“, i pokušavaju na njemu – još jedan isprobani recept recept iz devedesetih – dovesti u pitanje radno mesto.

Klarić smatra da bi premijer Andrej Plenković trebalo jasno i javno da osudi Hvidru.

„Ionako je on glavni cilj svog tog udaranja po Pupovcu“, navodi autor i podseća da je Hvidra pozvala Filozofski fakultet da se izjasni o tome što Pupovac („takva osoba“) „godinama predaje našoj (hrvatskoj) deci kao vanredni profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Zagrebu“ i to baš hrvatski jezik i književnost.

Tako se stvaraju „klimatske promene“ u Hrvatskoj, one zbog kojih povremeno pljušte teleskopske palice, navodi Klaić i ističe da se tako „kuva društvena klima čije postojanje Andrej Plenković odbija da prizna, a Kolinda Grabar-Kitarović suptilno potpiruje“.

„Valja se samo nadati da će premijer jasno i javno istupiti barem sad, kad je na liku njegovog bliskog koalicijskog saradnika (i onima koje on zastupa) tako jasno iscrtana meta. Da će javno i jasno osuditi ovakvu retoriku Hvidre i stati u zaštitu Milorada Pupovca (uostalom, ionako je on sam, Plenković, glavni politički cilj svih udara na Pupovca). Da će isto, kvragu i glasovi na izborima, napraviti i predsednica Republike i svi njeni protivkandidati“, naveo je Klarić u tekstu koji je Autograf prenosi pod nasovom:“Hvida previse podeća na mržnju s početka 90-tih“.

Jer, kako navodi, sledeće stanice ovog voza koji juri u gustu maglu mržnje, dok mašinovođa pokriva oči rukama i viče da je napolju vedro, mogle bi biti obavijene tragedijom.

„Svi smo mi Milorad Pupovac“ izjava je koju treba čuti dok još nije prekasno, poručio je, između ostalog, Klarić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.