U trendu

Komemoracija u Jasenovcu, ipak, u senci politike

JASENOVAC – U Spomen parku Jasenovac danas je obeležena 76. godišnjica proboja poslednjih zatočenika iz tog ustaškog logora, a pošto su vencima i cvećem, odvojeno položili predsednik, premijer, predsednik parlamenta i predstavnici naroda žrtava i antifašista.

Obeleževanje jasenovačkog proboja je ove godine proteklo u senci neuspešne kohabitacije u Hrvatskoj, ali i nezadovoljstva predstavnika naroda žrtava zbog nedefinisanog državnog stava o zabrani ustaših simbola i pokliča.

Venac je najpre položio premijer Andrej Plenković sa predstavnicima vlade, a potom i predsednik parlamenta Gordan Jandroković.

Predsednik Zoran Milanović je venac položio sa nekadašnjim šefovima hrvatske države i poslednjim predsedavajućim predsednistva SFRJ Stjepanom Mesićem, nekadašnjim predsednikkom Ivom Josipovićem i nekada premijerkom Jadrankom Kosor.

Milanović je novinarima rekao da je u njegovoj delegaciji trebalo da bude i predstavnik antifašista, ali je izostao jer, kako je rekao, njegovo udruženje zavisi od lenkovićeve milostinje.

Prema rečima Milanovića, „jedna strana preteruje da je tu ubijeno 700.000 ljudi“ i dodao da si time čini šteta, kako je naveo, istini i srpskom narodu.

„Gledamo sad i filmove u Beogradu koji su loši filmovi, mislim na Daru iz Jasenovca, koji je neuverljiv i loš. Nikako na zelenu granu s ovim mestom“, rekao je Milanović.

Dodao je da on nije doneo venac, već se, kaže, opredelio za ružu i kamen zbog toga što venci brzo postanu komunalni problem, a ne izraz pijeteta.

„Žao mi je što nije došlo do zajedničkog obeležzavanja. Državnik mora pokazati i ljutnju i bes, ne glumiti, a opet ne biti oportunista“, kazao je Milanović.

Plenović nije želeo da govori ponovo o tome zašto državni vrh nije položio zajednički venac, ali je rekao da je NDH jedno od najtragičnijih razdoblja hrvatske istorije i da je aktuelna vlada protiv upotrebe ustaških simbola.

Plenković je rekao i da su, što se izmene Krivičnog zakona tiče, ustaški simboli već zabranjeni i da je sada samo pitanje ujednačavanja sudske prakse i postupanja.

„Ta tema je dugo sa nama. Svako ko zna nešto o našoj istoriji, o logoru Jasenovac, ko razume što ti simboli znače za pripadnike jevrejskog naroda, pripadnike Srba, Roma, antifašista, razumeju da to nisu nazivlja koja treba koristiti“, naveo je Plenković, prenela je Hina.

Razgovor o potpunoj zabrani ustškog pokliča „za dom spremni“ će, kazao je premijer, biti nastavljeni, kao i da je stav vlade jasan i čvrst kada su u pitanju osuda zločina i nekorišćenje takvih simbola.

Rekao je da se ne slaže sa predstavnikom Jevreja u Hrvatskoj po tom pitanju nije dovoljno učinilo.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.