Lideri regiona: Pensove poruke potvrdju da Zapadni Balkan ostaje u fokusu SAD

Poruke koje je potpredsednik Sjedinjenih Američkih Država poslao tokom Samita Jadranske povelje daju optimizam i potvrdjuju da Zapadni Balkan ostaje u fokusu Vašingtona, ocenili su danas regionalni zvaničnici.

Šef crnogorske diplomatije Srdjan Darmanović je nakon završetka samita kazao da partnerstvo Crne Gore sa SAD nikada nije prekinuto.

„Nakon obnove nezavisnosti ono je samo jačalo a 5. juna nepovratno učvršćeno. Posebno mi je drago što je Crna Gora mesto okupljanja svih nas u regionu i što smo mesto ohrabrenja za napredak svih zemalja pojedinačno“, kazao je Darmanović na zajedničkoj konferenciji za medije.

Darmanović je dodao da je današnji sastanak poslao snažne poruke jedinstva oko integracionih ciljeva u regionu.

„Dali smo novi zamajac regionalnoj saradnji, ne samo kada je u pitanju bezbednost. To je u svom izlaganju veoma jasno potvrdio i potpredsednik SAD. Počastvovani smo što je Pens iz Crne Gore poslao tako važne i ohrabrujuće poruke. To je za nas i signal da je nova američka administracija snažno posvećena evroatlantskoj perspektivi regiona, ali istovremeno da promoviše saradnju medju nama kako bi taj cilj bio dostignut“, naveo je Darmanović.

Predsednik Kosova Hašim Tači kazao je da je počastvovan što je prisustvovao samitu, dodajući da je ponosan što je predstavljao zemlju koja je, kako je naveo, „najviše proamerička i pro-NATO na svetu“.

„Nadam se da će brzo i postati član Jadranske povelje. Poruke Pensa bile su bitne za Kosovo i region. Kosovo ostaje posvećeno na putu članstva u EU i NATO. Kosovo ostaje posvećeno dijalogu sa Srbijom i nadam se da će taj proces biti brzo završen uz podršku EU i SAD“, naveo je Tači.

Čelnik Saveta ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić kazao je da je regionu potrebna saradnja i integracija, navodeći da su se te reči najviše čule na samitu.

„Za BiH je važno da dobije status kandidata za članstvo u EU i da aktivira Akcioni plan za članstvo u NATO (MAP). To će sigurno stabilizovati prilike u našoj zemlji“.

Zvizdić je ocenio i da su Pensove poruke dale optimizam i novu nadu i potvrdile da Balkan ostaje u fokusu SAD.

Premijerka Srbije Ana Brnabić kazala je da je regionalna saradnja jedan od prioriteta zvaničnog Beograda.

„Brži razvoj za region je nemoguć bez stabilnosti“, navela je ona.

Govoreći o NATO kao jednoj od glavnih tema samita, Brnabić je navela kako joj je drago što Alijansa poštuje neutralnost njene zemlje, „isto kao što Srbija poštuje zemlje koje žele u taj savez“.

Premijer Makedonije Zoran Zaev kazao da je bitno ojačati saradnju u regionu.

„Ne možemo postići sve ciljeve bez podrške SAD i hvala im na pomoći. Sve zemlje oko nas su članice NATO. Vreme je da i mi postanemo članica“, kazao je Zaev.

Komentarišući izjavu Pensa koji je danas saopštio da su Kosovo, Makedonija i Albanija zajednički sprečile napad Islamske države u tim zemljama, Zaev je kazao da zasad ne postoji opasnost od takvih napada, ali da moraju „biti budni“.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike