U trendu

Mas i Knajsel: Istorijska odluka makedonskog Sobranja

BEČ – Ministri inostranih poslova Nemačke i Austrije, Hajko Mas i Karin Knajsel, pozdravili su večeras odluku makedonskog parlamenta o primeni sporazuma Skoplja i Atine o imenu makedonske države.

„Rešenje spora oko imena se nalazi u finalnoj fazi. Računam na to da će sada i grčki parlament prihvatiti dogovor, kako bi onda zemlja Severna Makedonija mogla brzo pristupiti NATO i otvoriti pristupne pregovore sa EU. Spor oko imena je više od 27 godina bio prepreka u odnosima Atine i Skoplja“, istakao je Mas u saopštenju.

On je naglasio da su premijeri Aleksis Cipras i Zoran Zaev preduzeli ogromne napore da reše ovaj konflikt.

„Oni su dali ohrabrujući primer kako istrajnim radom i političkom hrabrošću u diplomatiji može da se dođe do uspeha. To upućuje i ohrabrujući signal celom regionu“, rekao je Mas.

Šefica austrijske diplomatije Karin Knajsel naglašava da „odluka u makedonskom parlamentu može, bez preterivanja, biti ocenjena kao istorijska“.

Ona je istakla da je time preduzet odlučujući korak u rešavanju spora sa Grčkom.

„Čestitam vladi, poslanicima i celom stanovništvu. Ovim je prevaziđena značajna prepreka na putu daljeg učvršćenja zemlje u evropske institucije“, smatra Knajsel.

Istovremeno je izrazila nadu da će sporazum moći uskoro da stupi na snagu i da pristupni pregovori mogu biti započeti u junu.

Izrazila je uverenje da će vlada u Skoplju narednih meseci nastaviti da koračak odlučnim putem reformi.

„Reforme moraju biti nastavljene u pravosuđu, borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, kao i u oblasti javne administracije i obaveštajnih službi i službi bezbednosti“, konstatovala je šefica austrijske diplomatije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.