U trendu

Ministar traži da Srbija izruči osumnjičene za terorizam

Crnogorski ministar pravde Zoran Pažin ocenio je danas da Srbija bez oklevanja treba da uhapsi i sprovede postupak izručenja dvojice srpskih državljanja osumnjičenih za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora u oktobru prošle godine.

„Nesumnjiva je obaveza Srbije da liši slobode lica koja se putem Interpola potražuju, ne postavljajući neke uslove koji bi se odnosili na dokazni postupak. Ocena dokaza je stvar nadležnog suda u postupku po zahtevu za izručenje, nakon što bi nas iz Republike Srbije obavestili da su potraživana lica lišena slobode“, kazao je Pažin podgoričkim Dnevnim novinama.

Objašnjavajući redosled poteza crnogorski ministar pravde je naveo da je Srbija kao članica Interpola dužna da postupi po poternici „bez ikakvog uslovljavanja i da uhapsi onog za kime je poternica raspisana“.

Pažin je dodao da posle toga Interpol zvanično obaveštava kancelariju u Podgorici, a zatim sledi zahtev za izručenje.

Precizirao je da pre donošenja odluke o ekstradiciji, nadležni sud u Srbiji ocenjuje kvalitet dokaza i donosi odluku o izručenju.

„U toj fazi postupka moguće je da sud u Srbiji traži dodatne dokaze od crnogorskih istražnih organa, a ne pre toga. S obzirom da Crna Gora poseduje dokaze u slučaju Ristića, te da je deo dokaza dobijen i od istražnih organa Srbije, za očekivati je da će sud doneti odluku o izručenju. Ovo je sve procedura koja dolazi naknadno, nakon što Srbija uhapsi Ristića“, zaključio je Pažin.

Crnogorsko tužilaštvo raspisalo je početkom decembra prošle godine medjunarodnu poternicu za dvojicom ruskih i dvojicom srpskih državljana osumnjičenih da su organizovali kriminalnu grupu koja je na izborni dan planirala nasilan upad u Skupštinu, hapšenje i likvidaciju tadašnjeg premijera Mila Djukanovića.

Poternice su raspisane za srpskim državljanima Nemanjom Ristićem (43) iz Beograda i Predragom Bogićevićem (47) iz Kragujevca.

Crna Gora sumnjiči grupu od 18 srpskih i dvojice ruskih državljana i većina njih je u zatvoru u Podgorici.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike