U trendu

Narodna banka Srbije: Izveštaji Narodnoj skupštini se dostavljaju redovno

Narodna banka Srbije (NBS) demantovala je danas navode pojedinih poslanika da NBS ne dostavlja redovne izveštaje Narodnoj skupštini Srbije i navela da je sve propisane izveštaje u proteklih pet godina, u vreme mandata guvernera Jorgovanke Tabaković, dostavila u predvidjenim rokovima.

„Ove godine izveštaji su Narodnoj skupštini, uz 17 primeraka za svaku poslaničku grupu, dostavljeni 29. juna i javno su razmatrani na sednici Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava“, navodi se u saopštenju.

Podsećaju da NBS najkasnije 30. juna naredne godine, podnosi Narodnoj skupštini godišnji izveštaj o monetarnoj politici, uz obrazloženje svih faktora koji su uticali na sprovodjenje te politike.

Takodje, najkasnije 30. septembra tekuće godine, NBS podnosi Narodnoj skupštini polugodišnji izveštaj o monetarnoj politici.

Ti izveštaji, kako je saopšteno, sadrže podatke i analize o strategiji monetarne politike, makroekonomskim kretanjima, o utvrdjenoj i sprovedenoj, kao i o planiranoj monetarnoj politici.

NBS najkasnije 30. juna naredne godine, podnosi Narodnoj skupštini godišnji izveštaj o svom poslovanju i rezultatima rada kao i godišnji izveštaj o stabilnosti finansijskog sistema.

Šef poslaničke grupe Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj danas je tokom parlamentarne rasprave o predlogu budžeta za 2018. godinu i pratećim zakonima pitao ministra finansija Dušana Vujovića zašto ne postoji završni račun za 2016. godinu, jer se bez toga ne zna kako su budžetska sredstva trošena.

Šešelj je zamerio što se ne kontrolišu prihodi Narodne banke Srbije koja iako ima samostalnost u vodjenju monetarne politike, jer 70 odsto svog prihoda centralna banka mora da uplaćuje u budžet.

„Niste u stanju da predstavite projekciju budućeg prihoda NBS, pa mi nismo dobijali nikakve izveštaje o tome od NBS“, kazao je on i dodao da se NBS „otela kontroli, a guvernerka se bavi samo novim frizurama i luksuznim nabavkama“.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike