U trendu

Nepotrebne tenzije oko obeležavanja Dana RS

Hrvatski član Predsedništva BiH Dragan Čović ocenio je danas u Mostaru da se bez potrebe dižu tenzije oko obeležavanja Dana Republike Srpske.

„Bez potrebe stalno dižemo tenzije, bez obzira ko kakve osećaje ima prema bilo kom datumu, pa i 9. januaru. Bojim se da nas takav pristup neće daleko odvući“, rekao je Čović novinarima.

Čović, koji je i predsednik HDZ-a BiH, rekao je nakon sednice predsedništva ove stranke da je više zagovornik ideje da se političari bave životnim pitanjima.

„Celu godinu smo posvetili obeležavanju Dana Republike Srpske, koji se do juče obeležavao a da na to niko nije obraćao pažnju, a sada samo pričamo o tome. I o tome treba neko da razgovara, ali ne na način da pravimo tenzije koje će nas vidno vratiti nazad kada je u pitanju politika u BiH“, rekao je Čović, prenela je RTRS, pozivajući se na Srnu.

On je naveo da su u prošloj godini preteran značaj i pažnja dati referendumu u Republici Srpskoj, što se sada dešava sa obeležavanjem Dana Republike, a pažnja je potpuno skrenuta sa osnovne problematike – funkcionisanja BiH.

Govoreći o angažovanju Oružanih snaga u obeležavanju Dana Republike Srpske, Čović je rekao da Mladenu Ivaniću kao predsedavajućem Predsedništva BiH pripada mogućnost da „ima deo Oružanih snaga BiH u funkciji praćenja rada predsedavajućeg Predsedništva“ i on je tu mogućnost iskoristio.

„U Predsedništvu BiH pokušali smo naći neko rešenje koje bi bilo deo kompromisa preko Ministarstva odbrane BiH i mislim da je ministar odbrane BiH (Marina Pendeš) sa svojim zamenicima, takođe, tražila rešenje tako da na neki način budemo deo protokola, a da ne izazivamo nikakve reakcije“, zaključio je Čović.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.