U trendu

Slovenac Lenarčić nasleđuje Hana?

BANJALUKA – Kao naslednik Johanesa Hana na čelu Komesarijata za proširenje Evropske unije nezvanično se spominje slovenački diplomata Janez Lenarčić, stalni predstavnik Slovenije pri EU, objavile su danas „Nezavisne“, pozivajući se na više neimenovanih izvora.

Kako se navodi, odluka još nije donesena i još nije jasno ni na koji način će portfelj proširenja biti definisan, mada se Lenarčić sve češće spominje u briselskim krugovima kao mogući kandidat na toj funkciji.

Slovenačka vlada je Lenarčića neformalno nominovala kao svog kandidata, a resori u kojima bi oni želeli da ga vide su komesarijat za zaštitu životne sredine ili energetika.

Jedan od poznavalaca briselskih prilika kaže za „Nezavisne“ da je gotovo izvesno da će sledeći komesar za proširenje doći iz susedstva zapadnog Balkana, s obzirom na to da su poslednja dva komesara bila iz Slovačke i Austrije.

„Može se očekivati da posle izvesnog imenovanja Španca Žozepa Borela za visokog predstavnika za spoljne poslove i bezbednost, resor proširenja vodi osoba koja će moći da uspostavi određenu protivtežu politici koja bi se iz EU vodila prema regionu zapadnog Balkana. Iz tog ugla Slovenac bi se činio kao pametan izbor“, kaže izvor lista i ističe da će konačni smer ipak odrediti Ursula fon der Lajen, koja dužnost predsednice Evropske komisije preuzima 1. novembra.

Fon der Lejenova se juče sastala s Lenarčićem kako bi s njim razgovarala o mogućoj poziciji unutar EK, ali se ne očekuje se da bi ona u ovom trenutku mogla otkriti karte, dodaju „Nezavisne“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.