U trendu

Odalović napustio skup u Zagrebu zbog gnusnih uvreda Srbije

Predsednik Komisije za nestala lica Veljko Odalović napustio je konferenciju o nestalima koja se održava u Zagrebu, nakon što je u uvodnom izlaganju pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Stjepan Sučić izrekao niz uvreda na račun Srbije i bivše JNA i rekao da sve zlo u regionu dolazi iz Beograda.

Konferencija na temu „Proces ekshumacije i identifikacije posmrtnih ostataka lica nestalih na području Republike Hrvatske“ sazvana je s ciljem ubrzanja procesa traženja nestalih osoba, informisanja članova porodica i šire javnosti o problemima i preprekama koje usporavaju taj proces.

U toku uvodnog izlaganja, pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Stjepan Sučić, koji ujedno vodi Komisiju za zatočene i nestale Vlade Hrvatske, umesto izveštaja, koji nije bio primeren temi, izrekao je brojne uvrede na račun Srbije i njenih organa.

On je, između ostalog, rekao da je na Hrvatsku izvršena velikosrpska agresija i da je tada bivša JNA okupirala hrvatske teritorije i, kako je rekao, izvršila brojne teške zločine.

Povod da Odalović napusti konferenciju je bio kada je Sučić rekao da „sve zlo u regionu dolazi iz Beograda“.

Odalović je rekao da je sramota zloupotrebljavati ovakav skup i da neće dozvoliti da se na ovakav način vređa država Srbija i napustio konferenciju.

U telefonskoj izjavi za Tanjug, Odalović je objasnio da prvenstveno nije u redu da se ovakvi skupovi zloupotrebljavaju „jer smo ovde da rešavamo sudbinu nestalih lica“.

„Ostrašćenost sa kojom je predsednik Komisije govorio o Republici Srbiji bila je toliko izražena da je prisustvovanje takvom skupu, čiji je on ipak bio domaćin, bilo ponižavajuće“, rekao je Odalović.

Istakao je da Srbija i dalje ostaje apsolutno posvećena rešavanju sudbine nestalih lica i to smatra svojim prioritetom.

„To je humanitarno, civilizacijsko ali i političko pitanje koje se sigurno neće rešavati ovakvim stavovima zvaničnika Republike Hrvatske“, naveo je Odalović.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.