U trendu

Odblokiran saobraćaj Nikšić-Podgorica

Saobraćaj na magistralnom putu Nikšić-Podgorica, u mestu Bogetići, je, nakon četiri sata, ponovo uspostavljen.

Grupa gradjana i danas je protestovala zbog izmena odluke o sticanju crnogorskog državljanstva koje bi trebalo da usvoji Vlada.

Saobraćaj je bio u prekidu, a propuštani su samo hitni slučajevi poput vozila hitne pomoći. Organizator skupa je Patrotsko-komitski savez Crne Gore.

Inicijalni odbor slobodnih građana najavio je radikalizaciju protesta ukoliko Vlada u naredna tri dana ne ispuni njihove zahteve od kojih je glavni da se odluka o kriterijumima za sticanje crnogorskog državljanstva prijemom u potpunosti odbaci ili da se donese uz učešće poslanika suverenističkog bloka i predstavnike svih manjinskih naroda koji žive u Crnoj Gori.

Crnogorska vlada saopštila je juče da na sednici nije planirano usvajanje izmena Odluke o kriterijumima za utvrdjivanje uslova za sticanje crnogorskog državljanstva kojom se olakšava njegovo dobijanje.

Vlada je to saopštila nakon što se nekoliko stotina gradjana okupilo ispred zgrade Vlade a pojedini putevi u Crnoj Gori bili blokirani.

Taj dokument će, kako je saopštila Vlada, biti usvojen kada ga odobre Sekretarijat za zakonodavstvo i Komisija za politički sistem.

Izmenama Odluke o kriterijumima za sticanje crnogorskog državljanstva se kao jedan od uslova za crnogorsko državljanstvo računa osim trajnog boravka i privremeni, što do sada nije bio slučaj.

Time će se omogućiti da se brže dodje do crnogorskog državljanstva jer se do sada na osnovu Odluke, privremeni boravak koji je trajao pet godina i bio uslov za dobijanje stalnog boravka, nije računao u vreme potrebno za sticanje državljanstva.

Zakonom je propisano da lice može steći crnogorsko državljanstvo prijemom ako, izmedju ostalog, u Crnoj Gori zakonito i neprekidno boravi deset godina pre podnošenja zahteva za prijem, dok je Odlukom o kriterijumima za utvrdjivanje uslova za sticanje crnogorskog državljanstva prijemom propisano da se pod zakonitim boravkom podrazumeva stalni boravak.

Vlada planira Izmene i dopune zakona o registrima prebivališta i boravišta koje predvidjaju obaveznu odjavu prebivališta za svakog crnogorskog državljanina koji se iseljava u drugu državu, sa namerom da u njoj stalno živi, kao i odjava prebivališta po službenoj dužnosti, za crnogorske državljane, za koje se terenskom proverom utvrdi da ne žive na prijavljenoj adresi.

Ta dva propisa su naišla na oštre proteste opozicije koja optužuje Vladu da želi da omogući sticanje državljanstva za nekoliko desetina hiljada gradjana poreklom iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Rusije, koji žive u Crnoj Gori, kao i da se želi promeniti birački spisak.

Predsedništvo Demokratske partije socijalista (DPS) poručilo je da će svim sredstvima braniti državu od „evidentnog agresivnog pokušaja posrbljavanja“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.