U trendu

Održan gej prajd u Tirani, opozicija kreće u protest

Organizacija za prava gej populacije u Albaniji održala je godišnju paradu bez incidenata, dok se opozicija u toj državi priprema za proteste u prestionici Tirani koji nemaju veze sa paradom.

Veliki broj biciklista sa šarenim balonima i zastavama započeo je danas vožnju dugu 1,6 kilometara prolazeći pored šatora koji su pripadnici opozicije postavili ispred kancelarije albanskog premijera Edija Rame, prenosi AP.

Lider opozicione demokratske partije Ljulzim Baša uverio je učesnike gej parade da neće biti incidenata niti pretnji u toku njihove vožnje koja je počela nekoliko sati pre protesta.

Vožnja je ispraćena velikim prisustvom pripadnika snaga policije.

Kako agencija podseća, Albanija je 2009. usvojila zakon protiv diskriminacije, međutim brak sa osobom istog pola još nije legalizovan.

Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju pozvala je juče albansku opoziciju da se suzdrži od nasilja u protestima protiv vlade.

U objavi OEBS-a, na Tviteru navodi se da je „pravo na slobodno i mirno okupljanje jedan od temelja demokratije, nema mesta u Albaniji 2017. godine za nasilje“.

Oni bojkotuju parlament od februara i zahtevaju da Rama podnese ostavku pre izbora, jer se plaše da će njegov kabinet manipulisati izborima.

Albanija očekuje da pokrene pune pregovore o članstvu u Evropskoj uniji ukoliko održi fer i slobodne parlamentarne izbore 18. juna i započne reformu pravosuđa, koju je blokirala opozicija, prenosi AP.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.