Palmer: SAD želi da vidi odluku EU i pregovori sa MKD i ALB

ATINA – Pomoćnik američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Metju Palmer izjavio je u Atini da SAD žele da vide pozitivnu odluku Evropskog saveta i otvaranje pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

Kako prenosi MIA, na skupu koji je organizovao „Ekonomski forum Delfi“, on je rekao da ostaje pri stavu da je odlaganje početka pregovora prošlog oktobra sa Skopljem i Tiranom bila istorijska greška.

“Dobra vest je da postoji mogućnost da se ta greška ispravi u martu na sastanku Evropskog saveta. Želeli bismo da vidimo pozitivnu odluku Evropskog saveta i otvaranje pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom”, rekao je Palmer.

Kako je naveo, SAD smatraju da obe države zaslužuju početak pregovora sa EU, i podsetio da je poslednji izveštaj Evropske komisije bio veoma pozitivan i ukazao da je strateški važan za EU početak pregovora sa Skopljem i Tiranom.

“Važno je EU da pošalje jasan i nedvosmislen signal Zapadnom Balkanu da je put ka Briselu otvoren. Da postoji perspektiva za eventualno učlanjenje Zapadnog Balkana. I Albanija i Severna Makedonija su mesta odakle treba da se krene”, rekao je Palmer, navodi se u saopštenju ambasade SAD u Atini.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.