U trendu

„Parasistem iz senke želi upravljati državom“

Hrvatski član Predsedništva BiH Dragan Čović potvrdio je da je iz medija saznao za pismo Međunarodnog suda pravde iz maja prošle godine, u kojem se osporava mandat Sakiba Softića da zastupa Bosnu i Hercegovinu kao agent pred ovim sudom.

„Zapravo, razotkrilo se postojanje parasistema. Imali ste pisani odgovor od jedne takve institucije kakav je Međunarodni sud pravde u Hagu prema državi BiH i jedan deo administracije, u ovom konkretnom slučaju administracije iz Sarajeva, je potpuno u stanju od javnosti skloniti taj podatak“, izjavio je Čović u intervjuu za „Večernji list“.

„I ne samo to. Ne samo prikriti tu informaciju od hrvatske ili srpske javnosti, nego bošnjačku javnost okupiti i potpuno joj zamaskirati taj podatak uveravajući je da ima smisla raditi na reviziji“, naveo je Čović.

On je upozorio da ako neko može takav službeni dokument iz jedne međunarodne pravne institucije da izdvoji od oka javnosti i čuva samo za sebe, onda je to, kako kaže, najdublje zadiranje u ustavni poredak jedne države.

„Sada čekam priliku da se strasti smire i da raspravimo o toj temi. Da je kojim slučajem to napravio Hrvat, bilo bi sve deklarisano kao državni udar, udar na Ustav BiH…, našlo bi se toliko sočnih sadržajnih poruka i bilo bi nezamislivo da ta osoba uopšte bude ikada više politički aktivna“, kaže Čović.

Posle svega toga, ipak smo čuli rasprave i izjave kako se radilo o strateškoj odluci koja opravdava čak i ovakav čin, kazao je Čović, prenela je Fena.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.