U trendu

Plaćaju deci da idu u školu

Gradske vlasti u Trebinju odlučile su da svakom detetu plaćaju 125 konvertabilnih maraka mesečno ako ostane da živi na selu i tamo ide u školu. Ova neobična inicijativa gradonačelnika Luke Petrovića, koja se primenjuje od 1. septembra, samo je prva u nizu za oživljavanje sela u trebinjskom kraju.

– Ne damo da nestane selo. Bez jakog sela nema jakog grada – govori Petrović za „Novosti“. – Ne slažem se sa onima koji kažu da bacamo novac. Bez toga nema opstanka na selu. Roditelji se zbog dece sele u grad, idu u podstanare… Naravno da ih sa tim novcem kolebam da ostanu u svojoj kući, gde ne plaćaju vodu, gde potroše najmanje struje, gde mogu da uzgajaju voće i povrće. Ako procenim da je 125 maraka malo, podići ćemo na 200! Sela će ostati živa, a mi ćemo moći da se pohvalimo da imamo domaći sir iz Lastve, domaću papriku iz Petrovog Polja…

Sa gradonačelnikom razgovaramo o Trebinju i Hercegovini. Po strani smo ostavili visoku politiku i govorimo o razvoju, potencijalima, šansama, saradnji sa komšijama.

– U budućnosti ćemo se više fokusirati na majke sa troje i više dece, nezaposlene borce, podsticanje nataliteta i mlade bračne parove – kaže Petrović. – Naše porodice su razbijene u poslednjih dvadeset godina. Zato hoćemo da stavimo porodicu u fokus. Da je ojačamo.

Trebinje je mnogima postalo privlačno ne samo kao regionalni centar istočne Hercegovine, već i kao mesto koje ima velike turističke potencijale. U ovom gradu ima šta da se vidi. Od kompleksa Hercegovačka Gračanica, gde je sahranjen Jovan Dučić, centra grada s baštom Platani, jednom od najlepših na Balkanu, Starog grada, manastira Tvrdoš, do Grada Sunca, koji gradi Rodoljub Drašković.

– Turizam nisu hoteli, restorani, kafići, već raznovrstan sadržaj – smatra Petrović. – Nekada je u Trebinju bio jedan hotel, danas ih ima dvaneast, pre je bilo oko 150 kreveta, danas ih ima 1.600 registrovanih i još oko pet stotina u privatnim apartmanima.

Gradonačelnik Trebinja otkriva da se skoro svakodnevno javljaju investitori zainteresovani da grade hotele, odmarališta, golf terene, kasina.

– Rodoljub Drašković ima ogromnu volju da pomogne ovom gradu – kaže Petrović. – U Trebinju proizvodi, ništa ne predaje, a višak kapitala ostavlja ovde.

Poznato je da je važan deo turističke ponude ovog kraja i gastronomija. Nude se domaća jagnjetina, teletina, sir, kajmak, suvo meso i niz drugih domaćih proizvoda. U poslednje vreme vlada pomama za lekovitim biljem. Procenjuje se da u ovom kraju ima oko 2.000 lekovitih biljaka, a plantažno se uzgajaju smilje i lavanda.

– Ovdašnji med i pčelinji proizvodi malo su skuplji u odnosu na okruženje, ali su i kvalitetniji. U Italiji je urađeno ispitivanje, nisu verovali da postoji med tog kvaliteta – sa ponosom ističe Petrović.

Trebinje, inače poznato po umetnicima, ponovo im je postalo primamljivo. Glumac Nebojša Glogovac nedavno je odlučio da se vrati u zavičaj. Dolaze i filmske ekipe. Zdravko Šotra je ovde snimao seriju „Ranjeni orao“, Emir Kusturica film „Na Mlečnom putu“, a snimani su i kadrovi za „Nemanjiće“.

– Reditelji su mi otkrili da ne popravljaju nijedan kadar koji snime u Trebinju. Zato rado dolaze – kaže Petrović.

Odnos Trebinja i Dubrovnika uvek je važna tema na ovim prostorima, prenose Novosti.

– Narod bolje sarađuje od političara. Ovde je povoljnija klima za Dubrovčane. Imaju zdravu i jeftinu hranu. Otiđite u neki bolji restoran i pitajte ko su im najčešći gosti – kaže Petrović.

Petrović ističe da su veze sa Republikom Srpskom i Banjalukom, koje su bile pokidane, jače nego ikada:

– Odnosi sa komšijama u Federaciji BiH su bolji, ali svako ima svoj budžet i svoj narod. Sarađujemo sa Mostarom, ali i sa Beogradom i Srbijom. Svi žele da ovaj grad napreduje.

Trebinje je na važnoj geostrateškoj i geopolitičkoj poziciji i privlačno je za mnoge strane investitore – govori Luka Petrović. – Ali, to ne znači da će svako moći da dođe u ovaj grad. Ovde smo vekovima i nameravamo da ostanemo ovde vekovima. Ako ne sačuvamo emocionalni pristup prema čoveku, a to košta, doći će neki Arapi, Saudijci, Kinezi, a mi ćemo se brzo iskoreniti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.