U trendu

Plenković: Fuhs da ispita sve navode o seksualnom uznemiravanju

ZAGREB – Premijer Andrej Plenković zadužio je ministra nauke i obrazovanja Radovana Fuhsa da ispita sve o čemu se u javnosti govori o seksualnom uznemiravanju za zagrebačkom Univerzitetu.

„Sklon sam tome da se to sve detaljno ispita. Ako postoji nešto neprimereno, da se sankcioniše, ali iz moje pozicije je teško prosuđivati šta se zapravo dogodilo“, rekao je Plenković na konferenciji za novinare nakon sednice vlade.

Ministar Fuhs je rekao novinarima da je kada se pojavila priča u javnosti o seksualnom uznemiravanju uputio poziv svim fakultetima i visokim školama da se povede rasprava o dodatnim merama koje bi mogle biti preduzete da bi se, kako je rekao, ta tema skinula sa dnevnog reda.

Dodao je da to nije nešto što je specifičnost za Hrvatsku, već se događa u Americi, gde profesorim kako kaže, vrata svojih kabineta stalno drže otvorenim, bez obzira obavljaju li konsultacije ili ispite.

On smatra da ima logike da i hrvatski fakulteti krenu tim stopama.

Zalažući se za nultu toleranciju prema ovakvim situacija, Fuhs je rekao da rektora zagrebačkog Univerziteta Damira Borasa može da razreši jedino Senat.

A da li je Boras primereno reagovao na neke prijave o seksualnom zlostavljanju na zagrebačkom Univerzitetu, Fuks kaže da nije na njemu da o tome govori.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.