U trendu

Plenković: Pijetet prema žrtvama Jasenovca i braniteljima

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je danas da vlada poštuje i izražava pijetet prema svim žrtvama ustaškog logora Jasenovac i najavio osnivanje komisije koja će predložiti zakonski okvir za odnos prema simbolima totalitarnih režima.

„Komisija bi na racionalan, miran, staložen način, u najširem pluralističkom duhu razmotrila ta pitanja i predložila odgovarajuće institucionalne i zakonske okvire kako bi se hrvatsko društvo odredilo prema simbolima totalitarnih sistema. Tako bismo sprečili dalju polarizaciju društva“, rekao je Plenković na sednici vlade.

On je tako odgovorio na nedavno podizanje spomen-obeležja pripadnicima Hrvatskih odbrambenih snaga (HOS) u centru Jasenovca na kojem je uklesan ustaški pozdrav „Za dom spremni“. Spomen-obeležje je postavilo udruženje ratnih veterana HOS Jasenovca i Zagreba.

„Vlada poštuje i izražava pijetet prema svim žrtvama ustaškog logora u Jasenovcu, kao i prema poginulim braniteljima i pripadnicima HOS kojima je spomenik podignut. Razumemo i shvatamo i osetljivost prema odredjenim simbolima koji su otisnuti na grbu tog udruženja“, dodao je premijer.

On je rekao da je dosad postojala različita sudska praksa kada je reč o takvim simoblima. 

Poslanici opozicije su, medjutim, tražili od vlade da ukloni sporno obeležje, jer je na osnovu sudske prakse Ustavnog suda jasno da je isticanje ustaških simbola zabranjeno.

Udruženje ratnih veterana HOS iz Jasenovca i Zagreba postavilo je pre oko mesec dana u centru Jasenovcu, u blizini koncentracionog logora iz Drugog svetskog rata, spomen-ploču pogonulim pripadnicima HOS u ratu 90-tih. Na spomen-ploči se nalazi uklesan ustaški pozdrav „Za dom spremni“ koji je i deo službenog grba tog udruženja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.