U trendu

Podrška evropskoj perspektivi regiona

Berlinski proces dao je snažnu podršku evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana i podsticaj regionalnoj saradnji i pomogao da šest zemalja ostvari značajan napredak u mnogim oblastima, a pre svega u međusobnom povezivanju, navodi se u Završnoj deklaraciji sa Samita o Zapadnom Balkanu održanog 27. avgusta u Beču.

U Završnoj deklaraciji predsedavajućeg, objavljenoj na internet strani Ministarstva spoljnih poslova Austrije, podvlači se da je Zapadni Balkan prešao dug put od nasilnog raspada bivše Jugoslavije posebno u oblastima političke i ekonomske stabilnosti i regionalne saradnje.

Ističe se da sve zemlje regiona čvrsto veruju u budućnost u EU i imaju jasnu evropsku perspektivu ali i podseća da napredak svake zemlje pojedinačno zavisi od individualnih rezultata u ispunjavanju kriterijuma iz Kopenhagena.

Posebno poglavlje posvećeno je regionalnoj saradnji i rešavanju bilateralnih sporova u kojem se ističe da je uprkos ostvarenom napretku potrebno uložiti dodatne napore za rešavanje preostalih nerešenih pitanja.

Nužni su konkretni koraci političkih lidera sa Zapadnog Balkana ka trajnom pomirenju u regionu, što je neophodno za jačanje stabilnosti i stvaranje okruženja koje će voditi prevazilaženju nasleđa prošlosti, navodi se u završnoj deklaraciji.

Svi učesnici samita pozdravili su sporazume Beograda i Prištine i naglasili važnost da se proces normalizacije odnosa nastavi. Pozdravljeno je i potpisivanje sporazuma o granici BiH i Crne Gore,  dok kada je reč o sporu oko imena Makedonije ističu da treba pojačati napore u traganju za kompromisom.

Zemlje učesnice obavezale su se da će pojačati napore za rešavanje međusobnih sporova i da neće zloupotrebljavati otvorena pitanja u procesu pristupanja EU, a jednom godišnje, na samitu, razmatraće izveštaj o napretku ostvarenom na tom planu.

U završnoj deklaraciji vlade Zapadnog Balkana pozivaju se da nastave započete reforme posebno u vladavini prava, ekonomiji, javnoj upravi, kao i u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, a posebno se govori i o borbi protiv terorizma, ekstremizma i radikalizacije uz isticanje da su zemlje Zapadnog Balkana ključni partner EU u suočavanju sa tim izazovima.

U Završnoj deklaraciji sa Bečkog samita govori se i o ekonomskom napretku, saobraćajnom i energetskom povezivanju i projektima, ulaganjima, integraciji tržišta i trgovinskim olakšicama, kao i o saradnji mladih, saradnji u oblasti obrazovanja i nauke i civilnog društva.

Kao dodatak Završnoj deklaraciji objavljena su tri aneksa. Prvi je o saobraćajnom i energetskom povezivanju, drugi je Deklaracija o uspostavljanju regionalnog centra za saradnju mladih, koju su potpisali šestorica premijera, i treći izjava o regionalnoj saradnji i rešavanju sporova sa potpisima zapadno-balkanskih ministara spoljnih poslova.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar