najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Pokrenuti razgovore o izmeni Dejtona

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je nakon susreta sa Žan Klod Junkerom da su posebno razgovarali o stanju u BiH i da je izrazila zabrinutost poslednjim zbivanjima i trendovima u toj državi.

“Zamolila sam Junkera i uopšte Komisiju da se više usredsedi na BiH i da se toj državi pomogne ne samo u procesu reformi na putu u članstvo EU, nego u uređenju države kako bi zaista sva tri naroda, naravno u našem slučaju prvenstveno smo zainteresovani za poziciju hrvatskog naroda, kako bi svi bili doista ravnopravni na celoj teritoriji BiH”, rekla je.

Što se tiče nedavnog referenduma u Republici Srpskoj, predsednica je rekla da je stav Komisije da je taj referendum ilegalan i protivan Dejtonskim ugovorima, prenosi Hina.

Istakla je da očekuje da će se nova hrvatska vlada puno više baviti pitanjima BiH.

Grabar-Kitarović je rekla da je s Junkerom razgovarala i o potrebi promene Dejtonskog sporazuma.

“Lično smatram da je Dejtonski sproazum i ovako i onako već izmenjen. Brojnim amandmanima na ustav BiH odmakli smo se od tog Dejtona. Nužno je sad usredsrediti se na to šta se dogodilo i koliko su ti amandmani uticali na eroziju upravo konstitutivne jednakosti tri naroda u BiH, jer, ponavljam, BiH je specifična država. U njoj nisu jednaki samo svi građani, nego i tri konstitutivna naroda. Barem bi trebalo da budu”, rekla je ona.

Kazala je i da veruje “da ćemo u tom smislu pokrenuti i razgovore i inicijativu sa SAD”, prenosi Hina.

(Tanjug)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike