Potvrđeno: Dodiku poziv za saslušanje zbog referenduma

Miloradu Dodiku, aktuelnom predsedniku Republike Srpske, upućen je poziv za saslušanje u svojstvu osumnjičenog u predmetu u vezi s referendumom u RS, prenose mediji u regionu.

To je agenciji Fena potvrđeno iz Tužilaštva BiH na upit u vezi s aktivnostima u predmetu koji se odnosi na neizvršavanje Odluke Ustavnog suda BiH.

Ranije je saopšteno da je u Tužilaštvu BiH formiran je predmet u kojem se već oko 20 dana sprovode aktivnosti u vezi s neizvršavanjem odluke Ustavnog suda BiH povodom referenduma u RS.

Prikuplja se određena dokumentacija, a određene osobe će biti pozvane u Tužilaštvo BiH. Glavni tužitelj Goran Salihović izdao je obvezujuće uputstvo u kojem je odredio tim koji radi na navedenom predmetu”, navodi se u saopštenju Tužilaštva BiH.

Ovim uputstvom predmet je označen kao prioritetan i postupajućem tužitelju biće osigurani svi potrebni tužiteljski resursi za efikasan rad na predmetu.

“Tužilaštvo BiH u narednom periodu postupaće u skladu sa zakonom. U interesu predmeta, u ovom trenutku ne možemo davati više informacija za medije“, navodi se u saopćenju Tužilaštva BiH.

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić potvrdio je za „EuroBlic“ da je reč o slučaju „referendum“.

Ustavni sud BiH, naime, zabranio je održavanje referenduma u RS povodom njegove odluke da je 9. januar, kao Dan Republike – neustavan.

Ignorisanje odluke Ustavnog suda BiH je krivično delo za šta je, po Krivičnom zakonu BiH, zaprećena kazna zatvora do pet godina.

Prema prvim konačnim nezvaničnim rezultatima, na referendum u Srpskoj izašlo je 55,67 odsto građana, a 99,81 se izjasnilo sa “da“.

Jedan komentar

  • Radoslav Radovic

    Naravno da će oni koji su tu došli da nam dele” pravdu”. Čerečenje, nastaviti sa svojim đavojim poslovima. Svako naše kolebanje i iscekivanje iskoristiće da nas slomiju i satru. Sad treba čvrsto stati uz svoje lidere i ne dozvoliti da ih razapnu na krst, jer samo tako se možemo sačuvati od zla koje ne preza ni pred čim.

Ostavite komentar