U trendu

Požari na Pelješcu i Korčuli i dalje gore

Stotine vatrogasaca i vojska celu noć su se borili sa plamenom stihijom na Korčuli i Pelješcu, međutim, požari još gore na više lokacija, javljaju hrvatski mediji.

„Vatra još uvek gori u Ponikvama, na nepristupačnom terenu u brdima, a otvoreni plamen je još uvek i na Korčuli. Očekuje se skori dolazak kanadera“, saznaje portal Index.hr iz županijskog centra 112.

U mestu Pijavičino, u kome se vatra tokom jučerašnjeg dana opasno približila kućama, jutros više nema otvorenog plamena.

Nakon što je vatra juče progutala dalekovode na više lokacija, bez struje su još delovi Trstenika i Pijavičinog.

„Sve su snage u istom sastavu i dalje na terenu, gasili su celu noć i nastavljaju i tokom današnjeg dana. Odradili su veliki posao, ali još nije gotovo“, napominju iz centra 112.

Prema informacijama Državne uprave za zaštitu i spašavanje, sa vatrenom stihijom na Pelješcu i Korčuli bori se oko 150 vatrogasaca, pripadnika svih vatrogasnih stanica sa područja Dubrovačko-neretvanske županije, iz Splita, Šibenika i Zadra, uz pomoć 50 pripadnika Hrvatske kopnene vojske Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Površina oba požara premašuje 500 hektara, naveo je Index.hr.

Požari u Hercegovini uglavnom pod kontrolom

Kilometarska linija požara na području Doluše od Bileće prema gatačkoj opštini od sinoć je znatno stabilnija nakon što je dejstvovao helikopter Oružanih snaga BiH, potvrdio je jutros starešina bilećke Vatrogasne jedinice Radomir Radmilović.

On je na RTRS naveo da je helikopter juče dejstvovao tri puta, nakon što je vatra u poslepodnevnim časovima uzimala sve više maha i širila se prema selu Cernica u opštini Gacko.

Brzom intervencijom vatrogasci su ugasili i požare koji su tokom dana izbili u blizini sela Taleža i Veličani.

Na brdu, desetak kilometara severno od Mostara, u blizini mesta Salakovac, požar je još aktivan i nemoguće ga je gasiti, jer je reč o nepristupačnom terenu, ali za sada ne ugrožava domaćinstva.

Na području Bosanskog Grahova lokalizovano je 90 odsto požara,ali bez najavljene pomoći Oružanih snaga i helikoptera.

(Tanjug)

Pročitajte još i:

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.