U trendu

Poziv biciklistima na 850 kilometara ture duž Save

Grupna biciklistička devetodnevna turistička vožnja duž 850 kilometara toka reke Save, od Kranjske Gore do Beograda, kreće krajem maja, najavilo je danas beogradsko društvo „Jugocikling kampanja“, uz poziv biciklistima da se priključe.

Medjunarodna komisija za sliv reke Save pokrenula je 2013. godine projekat promocije ciklo-turizma radi razvoja turizma u slivu te reke. Ciljevi biciklističke ture su promocija tog projekta i proslava Dana reke Save, 1. juna.

Tako će proslava Dana reke Save i ove godine uključiti biciklističku turu od 850 kilometara, od izvora reke Save kod Kranjske Gore, u Sloveniji, odakle će karavan poći u četvrtak, 26. maja, proći kroz sve četiri posavske zemlje, i 4. juna stići do ušća Save u Beogradu.

Planirano je da tura traje devet dana, uz pauze i noćenje u gradovima Posavine, gde će se, uz saradnju s lokalnim zajednicama, prirediti prigodne manifestacije, piše u najavi.

Karavan će dnevno prevaljivati od 65 do 110 kilometara – koliko će biti dugačka poslednja, ravničarska deonica Zasavica-Beograd.

Ključnu grupu vozača činiće sedam biciklista i biciklistkinja iz sve četiri zemlje – Slovenije, Hrvatske, BIH i Srbije, koji će preći celu rutu, dok će im se na pojedinim deonicama pridružiti biciklisti iz lokalnih klubova, javne ličnosti, gradjani.

Ključna grupa biciklista će pisati blogove o ovom svom putovanju, deliti iskustva i objavljivati fotografije pejsaža i gradova uz reku.

(Pojedinosti i prijava učešća su na http://sava.pedala.hr/)

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.