Predsednica Hrvatske naziva kritike zlonamernim, reagovao i Centar Simon Vizental

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović odbacila je danas, kako je navela, zlonamerna tumačenja njene izjave iz govora Hrvatima u Argentini.

„Ta izjava ni na koji način nije u suprotnosti s vrlo jasno, više puta izrečenim stavovima o NDH, kao i o doprinosu antifašizma u stvaranju moderne hrvatske države. Samo zlonamerni mogu iz izjave predsednice iščitavati veličanje jednog totalitarnog režima i njegovih predvodnika“, navodi se u saopšenju iz njenog kabineta.

Dodaje se, medjutim, da je tužno „što se ni dan danas ne priznaje žrtva mnogim iseljenicima koji nisu smeli da izražavaju domoljublje u svojoj zemlji, težnju za slobodnom i nezavisnom Hrvatskom, a koji su za vreme bivše Jugoslavije bili zatvarani, proganjani, pa čak i ubijani“.

Predsednica Hrvatske nalazi se u poseti Argentini gde je prilikom preuzimanja povelje „Visoko uvažene gošće Buenos Airesa“, rekla da su „Hrvati u Argentini delili sudbinu svoga naroda i za vreme trajanja bivšeg jugoslovenskog komunističkog režima, kojem je smetalo svako isticanje nacionalnog imena, hrvatske zastave i grba ili ispovedanje vere“.

Ona je dodala i da su „posle Drugog svetskog rata mnogi Hrvati upravo u Argentini tražili i našli prostor slobode, u kojemu su mogli svedočiti svoje domoljublje i isticati opravdane zahteve za slobodom hrvatskog naroda i domovine“.

Ta njena izjava je izazvala oštre kritike dela domaće javnosti, a reagovao je i Centar Simon Wiesenthal iz Jerusalima koji se bavi lovom na naciste. Centar je, prenosi portal Indeks, istakao da je Grabar-Kitarović dala takvu izjavu „nezavisno od činjenice da su medju tim imigrantima bili i brojni ustaški ratni zločinci“.

„Izjave predsednice Grabar-Kitarović pravdaju neke od najgorih zločinaca iz Drugog svetskog rata. Jedino je pitanje potiče li njna izjava iz divljenja ustašama ili iz neznanja o njihovom begu posle rata“, naveo je u pismu kabinetu hrvatske predsednice direktor Centra Efraim Zuroffa.

On je nabrojao ko je sve od ustaških čelnika posle Drugog svetskog rata pobegao u Argentinu, i navodi ustaškog poglavnika Antu Pavelića, šefa ustaške tajne policije Eugena Dida Kvaternika i zapovednika jasenovačkog logora Dinka Šakića.

(Beta)

1 komentar
  1. Radoslav Radovic

    Reakcija je dosla od ljudi koji su smrcu svojih najblizih platili cijenu Hrvatkog fasizma.Srbi se kao po obicaju ne oglasavaju.To nije u interesu dobrosusjedskih odnosa za koje se kao sto vidimo ne brine Hrvatska presjednica.Nasramotu.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike