U trendu

Protest: Zločini počinjeni u Oluji su odgovornost svih

ZAGREB – Centar za žene žrtve rata i Ženska mreža Hrvatske održali su danas u centru Zagreba simboličan protest sa željom da izraze saosećanje sa svim žrtvama vojno-policijske akcije Oluja i da podsete javnost da su zločini počinjeni u toj akciji odgovornost svih.

„Želimo da upozorimo da pobeda koja se slavi ovih dana nije neupitna, nije tako veličanstvena, nego da je umrljana zločinom koji nikad nije kažnjen ni procesuiran”, poručila je aktivistkinja Bojana Genov iz Ženske mreže Hrvatske.

Ona je podsetila i pozvala da se zločini procesuiraju, da se smanji ratna retorika i da je četvrt veka nakon rata vreme za normalizaciju i govor mira.
Podsetila je i da još nisu otkrivene sudbine nestalih i ubijenih te da za sprovedeno etničko čišćenje i ratne zločine nisu procesuirani počinitelji, što se od vlasti zahteva.
Istakla je da svake godine simbolički stoje na Trgu bana Josipa Jelačića kako bi pokazali da je potrebno promeniti diskurs koji vlada u hrvatskom društvu.

Dodala je da će budućnost zauvek biti opterećena ovakvim zločinom ako se on ne procesuira i ocenila da je nasleđe zločina teško breme za mlade koji „divljaju, pevaju nacionalističke pesme i mašu fašističkim simbolima“.

Koordinatorka Centra za zene zrtve rata-ROSA, Nela Pamuković, preneo je zagrebački Večernji list, smatra da je potrebno razviti sistem koji će sprečiti nasilje i mržnju i podstaći povratak stanovništva u njihove predratne domove, odnosno u demografski „opustošene“ krajeve, jer, dodala je, „u silnoj brizi za demografiju političke elite nikada ne spominju povratak“.
Upozorila je da ne postoji saosećanje za sve žrtve, već da ono zavisi od etničke pripadnosti žrtava.

Ocenila je da u Hrvatskoj nije bilo suočavanja s prošlošću i da država nije razvila nužne mere nakon rata.
„Poruka je da je dosadašnja državnička retorika Hrvatske licemerna i da ne vodi normalizaciji, podsticanju dijaloga, razumevanju i empatiji za drugu stranu i druge žrtve. Tražimo da država ne ulaže ovakva sredstva u vojnu industriju i militarizam, već da ulaže sredstva za bezbednost svih svojih građana, u školu, zdravstvo i ostale mere“, zaključila je.
Osim Centra za žene žrtve rata – ROSA i Ženske mreže Hrvatske, u protestu su učestvovali predstavnici Centra za građansku hrabrost, Srpski demokratski forum, Žene u crnom iz Beograda i Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije – UDIK iz Sarajeva.

Okupljenim aktivistima neki su prolaznici dobacivali uvredljive i nacionalističke komentare, ali nije bilo većih izgreda, preneo je zagrebački dnevnik.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.