U trendu

Protestna nota BiH Nobelovom komitetu zbog Handkea

Predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić najavio je danas u Beču da će naredne sedmice Švedskoj akademiji nauka i Nobelovom komitetu biti poslato protestno pismo zbog dodele Nobelove nagrade za književnost Peteru Handkeu.

On je za N1 rekao da je siguran da je onaj ko je utemeljio nagradu imao u vidu ljude koji donose i šire mir, a ne, kako se izrazio, likove poput Handkea, „koji šire mržnju i negiraju zločine i genocid zasnovan na etničkoj ili verskoj mržnji“.

Komšić tvrdi da je dodela Nobelove nagrade Handkeu za svaku osudu i da se „kosi sa svim moralnim normama“, uporedivši to sa zamišljenom situacijom da se posle Drugog svetskog rata dodeljuje nagrada nekome ko negira Holokaust.

Prethodno je srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik pozdravio dodelu Nobelove nagrade Handkeu i čestitao mu na priznanju, dok je bošnjački član Šefik Džaferović protestovao zbog te odluke.

2 komentara
  1. MIRJANA

    Mislim da je dodela Nobela Handkeu,definitivno srozala znacaj ove nagrade.Tacno je,da je to nagrada za knjizevnost,ali ne moze da se zanemari Handke kao covek,koji je iz sve snage za vreme gradjanskog rata devedesetih goduna,lobirao po Evropi,u korist jednog zlocinca,koji je nedvosmisleno bio Slobodan Milosevic.!!!

  2. Balkan

    Pokusavam da razumem ove proteste, covek je dobio Nobela za knjizevnost a to sto on privatno misli i prica, kao sto svi ljudi na ovome svetu pricaju nekome se dopada nekome se ne dopada neko voli takve ljude neko ne voli ali to bi bilo kao kada bi neki naucnik otkrio nesto novo epohalno za dobrobit naroda ali ima onih koji ga ne vole zbog njegovih izjava prica ili sta vec i protestuju bez obzira na dobrobit za covecanstvo. Tako i ovo knjizevnost je jedno a ovo drugo prema tome ne mesajte babe i zabe ne ide. Ziveli

Napišite komentar