najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Pusić: Ne slavimo stradanje ljudi, već poraz zločinačke Miloševićeve politike

Ministarka spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Vesna Pusić izjavila je u petak da proslava godišnjice akcije “Oluja” 5. avgusta nije slavljenje stradanja ljudi, nego dana kada je konačno poražena zločinačka politika tadašnjeg srpskog vođe Slobodana Miloševića.

Ona je tako reagovala na zajedničku odluku vlada Srbije i Republike Srpske, donetu u petak, na zajedničkoj sednici u Beogradu, da se 5. avgust obeležava kao Dan sećanja na stradale i prognane Srbe.

“Niko ne slavi stradanja ljudi kojeg je bilo u završetku svih ratova pa tako i ovog. Sve nevine žrtve ratova na teritoriji bivše Jugoslavije, koje je sve redom započela politika Slobodana Miloševića, zaslužuju žaljenje, saučešće i poštovanje. No, zločinačka Miloševićeva politika koja je započela rat, 5. 8. 1995. je u Hrvatskoj definitivno poražena i okončana”, navodi se u izjavi Vesne Pusić kojue je u petak uveče objavilo Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova.

U izjavi Vesna Pusić je ukazala da je činjenica da su u završnici rata stradali mnogi hrvatski i bosansko-hercegovački Srbi.

“Žrtve su, nažalost, sastavni deo svakog rata. No, to je rat koji je započela tadašnja Srbija. Rat u kojem su stradale desetine hiljada Hrvata, Bošnjaka i drugih naroda, pa na kraju i Srba. Svaki izgubljeni život je tragedija, a Miloševićevo započinjanje tih ratova je zločin”, naglasila je hrvatska ministarka.

Dodala je da bi i Hrvatska danas mogla da govori o “masi srpskih zločina nad Hrvatima i Bošnjacima”, ali da govori o zločinima politike Slobodana Miloševica.

Razlog takvog stava je, piše u izjavi, razumevanje da današnja politika treba da otvori prostor slobode, šansi i otvorenosti prema budućnosti novim generacijama.

“Dalje potpirivati netrpeljivost među narodima nije samo ponavljanje zločina iz prošlosti već i zagađivanje budućnosti”, upozorila je Vesna Pusić.

Ona je istakla da Hrvatska slavi što je 5. avgusta 1995. ponovno ujedinila svoju teritoriju, što je omogućilo završetak rata, i da bi to svi trebalo da poštuju.

U Hrvatskoj se 5. avgust obeležava kao Dan pobede i domovinske zahvalnosti, a ove godine, povodom 20 godišnjice vojno-policijske akcije “Oluja”, održaće se vojna parada u Zagrebu 4. avgusta, a dan kasnije centralna svečanost u Kninu.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike