U trendu

Pusić: Skup u Blajburgu je trebalo da zabrani crkva u HR

ZAGREB – Članica opozicione stranke GLAS i bivša ministarka spoljnih i evropskih poslova Vesna Pusić izjavila je, povodom odluke Austrijske biskupske konferencije o zabrani održavanja komemoracije u Blajburgu, da je taj skup trebalo da zabrani Katolička crkva u Hrvatskoj.

Komemoracija u Blajburgu je planirana za 18. maja.

Kako je preneo hrvatski portal 24info, Pusić je rekla da joj je žao što takvu odluku nije donela Katolička crkva u Hrvatskoj i hrvatske vlasti, nego obrnuto.

„Takva slika šteti i Austriji i Crkvi, i oni tu svinjariju više ne žele da trpe. Komemoracija žrtvama Blajburga iskorišćavana je za rehabilitaciju fašizma, ustašluka, zločina i zločinaca iz Drugog svetskog rata“, rekla je Pusićeva.

Koruška Katolička crkva odbila je molbu Hrvatske biskupske konferencije za održavanje mise na Lojbaškom polju pored Blajbruga zbog toga jer se ova misa politički instrumentalizovana uprkos uslovima pod kojima je njeno održavanje bilo dozvoljeno do sada.

„Misa na polju pored Blajburga postala je deo manifestacije koja se politički instrumentalizuje i deo je političko-nacionalnog rituala koji služi selektivnom doživljavanju i tumačenju istorije“, stoji u pismu koje je potpisao sekretar biskupije u Klangenfurtu (Celovec) monisnjor Engelbert Gugenberger.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.