U trendu

Radončić predložio Darka Ćuluma za novog direktora SIPA

SARAJEVO – Ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić predložio je direktora Policije RS Darka Ćuluma za novog direktora SIPA umesto Perice Stanića, preneo je portal Klix.ba.

Ovu informaciju za portal je potvrdio upravo inistar Radončić.

„U ponedeljak sam stavio van snage predlog bivšeg ministra sigurnosti Dragana Mektića da za direktora SIPA bude izabran Perica Stanić. Nakon obavljenih konsultacija s parlamentarnom većinom, doneo sam odluku da oficijelno predložim Darka Ćuluma i on je sada u proceduri za novog direktora SIPA“, izjavio je Radončić.

Potvrda Darka Ćuluma za direktora SIPA mogla bi se naći već na narednoj sednici Saveta ministara BiH, a pre toga će biti obavljene konsultacije na Kolegijumu s predsedavajucim Saveta ministara Zoranom Tegeltijom.

Ipak, to će biti poznato tek naredne sedmice posle radnog sastanka i priprema za sednicu koja je zakazana za 23. janaur.

„Tada ćemo znati dnevni red, odnosno da li će potvrda Ćuluma biti na toj ili nekoj od narednih sednica“, dodao je Radončić.

Kako Klix.ba prenosi, Radončić i Ćulum su razgovarali o ovom imenovanju a aktuelni direktor Policije RS-a je i dalje veoma zainteresovan za čelnu poziciju u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA).

Perica Stanić, iako najbolji kandidat za novi mandat na ovoj funkciji i predlog prošlog ministra sigurnosti Dragana Mektića, nakon što je predao dužnost u SIPA vratio se u Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske, odakle je i raspoređen na čelno mesto SIPA.

Najveći broj bodova, prema kriterijumima na osnovu kojih je formirana lista Nezavisnog odbora prilikom intervjua s kandidatima za direktora SIPA, dobio je Perica Stanić koji je imao 96,25 bodova.

Na drugom mestu je bio direktor Policije Republike Srpske Darko Ćulum, sa 80 bodova, dok je trećeplasirani Žarko Laketa sa 66,87 bodova. Goran Zubac se, sa 31,87 bodova, nije plasirao u trku za direktorsku poziciju Državne agencije za istrage i zaštitu.

Perica Stanić u proteklih mesec dana obavlja funkciju savetnika direktora Policije RS-a – Darka Ćuluma. Funkciju v. d. direktora SIPA trenutno obavlja Đuro Knežević.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.