U trendu

Ramina vicepremijerka spremila „paket rešenja“ za studente

TIRANA – Potpredsednica albanske vlade Senida Mesi saopštila je danas da je vlada pripremila paket rešenja za najhitnija pitanja koja se tiču studenata koji protestvuju i ističu svoje zahteve.

Ko želi da se problemi reše, rekla je ona, „trebalo bi i da čuje rešenja koja se nude“, prenosi ATA.

„Edi Rama i albanska vlada pokazali su spremnost za rešavanje problema, međutim problemi se ne rešavaju na ulici, već za stolom“, istakla je Mesi.

Prema njenim rečima, vlada je sačinila paket koji rešava najhitnija pitanja i treba da se usaglasi sa studentima kako bi se postiglo najbolje rešenje, počev od visine školarina i poboljšanja infrastrukture.

Kao najvažnija pitanja, Mesi je između ostalog navela kvalitet predavanja, stručnost predavača, procenu uspešnosti, iskorenjivanje korupcije u ocenjivanju studenata i upravljanje rektora i upravnih odbora javnim sredstvima.

Mesi je, kaže, uverena da će kroz dijalog vlada i studenti uspeti da dođu do konkretnih rešenja za studente i obrazovanje.

Ranije danas, premijer Albanije Edi Rama nije uspeo da ubedi studente koji protestuju da pristanu na razgovor o njihovih zahtevima.

Studenti su rekli da prvo njihovi zahtevi moraju da budu ispunjeni, preneo je AP.

Među zahtevima su smanjenje školarina na polovinu, udvostručenje budžeta za obrazovanje i veće prisustvo studenta u odborima koji donose odluke.

Rama je, na video snimku postavljenom na Fejsbuku, poručio da je vlada spremna za dijalog, ali da autonomni univerzitetski odbori imaju ovlašćenja da ispune većinu tih studentskih zahteva, uključujući određivanje školarina.

Studenti su blokirali glavnu ulicu u Tirani gde se nalazi Ministarstvo obrazovanja i pozvali političke stranke da se ne mešaju u njihov protest.

Bilo je reči i da se protest, koji već traje nedelju dana, nastavi i štrajkom glađu studenta.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike