U trendu

Sankcije Dodiku mogu imati posledice u RS i BiH

Ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak izjavio je da sankcije koje su SAD uvele Miloradu Dodiku nisu usmerene ni protiv Republike Srpske ni protiv BiH.

Međutim, on je naveo da će sankcije imati posledice i po RS i po BiH.

Crnadak je rekao da je sankcije predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku uveo Stejt department, a ne američka ambasada u Sarajevu, zbog čega je nerazuman i potpuno pogrešan Dodikov zahtev da američka ambasadorka u BiH Morin Kormak bude proglašena „personom non grata“ u ovo zemlji.

„Sankcije se odnose samo na Milorada Dodika i rezultat su njegovog ličnog odnosa sa američkom administracijom, s kojom dugo godina igra igru živaca“, kazao je šef diplomatije BiH na konferenciji za novinare u Bijeljini.

On je dalje rekao da nikada nije podržavao nikakve sankcije, pa tako ni ovo prema Dodiku.

Crnadak je upozorio da bi Dodik mogao da uvede Republiku Srpsku u izolaciju, što ne bi bilo dobro, ako sada odluči da u svoj „obračun“ sa američkom administracijom uvuče i vladu i skupštinu RS, kao i srpski narod.

„Pozivam ga da to ne radi“, istakao je ministar spoljnih poslova BiH.

On je naglasio da će MIP BiH nastaviti da sarađuje s predstavnicima SAD u Vašingtonu i Sarajevu, ocenivši da SAD nisu neprijatelj ni srpskom narodu, ni RS niti bilo kome drugom u BiH.

„Da jesu, uveren sam da se ne bi desilo da istog dana kada je ovo objavljeno, premijer Srbije Aleksandar Vučić razgovara sa američkim potpredsednikom Džozefom Bajdenom, a predsednik Srbije Tomislav Nikolić priča sa američkim ambasadorom u Beogradu“, dodao je Crnadak.

Prema njegovim rečima, srpski predstavnici u Savetu ministara BiH nisu, niti će trgovati Dejtonskim sporazumom, teritorijom i nadležnostima RS, entitetskim glasanjem, kao i ulogom RS u procesu evropskih integracija.

„Dok god se ove stvari poštuju i dok nam ovo niko ne dovodi u pitanje, naša je obaveza da sarađujemo s ljudima koji predstavljaju svoje zemlje, pa i SAD, da razgovaramo i tražimo najbolja rešenja za RS i BiH“, zaključio je Crnadak.

On je najavio i da će u ponedeljak s predsedavajućim Saveta ministara BiH Denisom Zvizdićem i ostalim ministrima biti u Beogradu na sastanku s premijerom Vučićem i delegacijom Vlade Srbije.

„To će biti važna poseta, koja će zajedno s budućom posetom predsednika Srbije Sarajevu i sledećom, drugom po redu, zajedničkom sednicom Vlade Srbije i Saveta ministara BiH odrediti dobar put daljeg popravljanja odnosa dve zemlje, kao i Srba i Bošnjaka“, zaključio je Crnadak.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar