U trendu

Šarec oštro kritikovao Junkera i Tajanija

LJUBLJANA – Slovenački premijer Marjan Šarec oštro je danas kritikovao predsednike Evropske komisije i Evropskog parlamenta jer su, kako smatra, politički pristrasni.

Prema rečima Šareca, predsednik EK Žan Klod Junker trebalo je da primora Hrvatsku da poštuje „vladavinu prava“ i arbitražnu presudu o granici iz 2017. godine.

Iz Komisije je Šarecu poručeno da Brisel i dalje u sporu Slovenije i Hrvatske podstiče obe strane na pronalaženje prijateljskog rešenja, prenela je Hina.

„Treba da imamo Komisiju koja će poštovati vladavinu prava, takvu koja će biti manje politička“, rekao je Šarec za Politiko.

„Bili smo razočarani kada gospodin Junker nije jasno kazao da je potrebno poštovati vladavinu prava, nego je izjavio da se neće staviti ni na stranu Slovenije ni Hrvatske. Ono što je tada trebalo da kaže je da je u tom slučaju trebalo poštovati vladavinu prava“, istakao je Šarec.

Slovenački premijer je, zbog „revizionizma“, kritikovao i predsednika Evropskog parlamenta Antonija Tajanija, čime je, kako Hina navodi, aludirao na njegove izjave o „italijanskoj Istri i Dalmaciji“, u nedavnom govoru potomcima italijanskih esula kod Trsta, ali i na neopreznu Tajanijevu izjavu u razgovoru za jednu radio stanicu u Italiji kako je fašistički diktator Musolini napravio i „ponešto dobro“ jer je ulagao ogromna sredstva u infrastrukturu kojom se Italijani i danas koriste.

Šarec je izneo očekivanje da će glavne evropske ustanove, nakon što se konstituišu posle evropskih izbora, više nego do sada braniti prava manjih članica EU, prenela je Hina.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike