U trendu

Šef HR tajne službe u vladi, nakon objave transkripta

ZAGREB – Afera „Hotmeil“ u vezi sa slučajem Agrokor ponovo je u centru pažnje hrvatskih medija, nakon što je reginalna N1 tv objavila transkript iskaza bivše ministarke finansija Martine Dalić u Državom tužilaštvu, a odmah otom je, piše ovaj medij, direktor hrvatske tajne službe Danijel Markić boravio na Banskim dvorima.

Markić je reporteru te televizije rekao da je reč o redovitom sastanku u vladi i da je Sigurnosno-obaveštajna agencija proveru izvršila prema dostupnim javnim izvorima.

„Zakonski postupak je propisan“, rekao je Markić i dodao da nije čitao izveštaj Tužilaštva, ali da veruje da niko nije tražio sigurnosnu proveru.

Na pitanje kako je onda SOA dala izveštaj, odgovorio je da je „SOA sigurno bila uključena u rasvetljavanje slučaja Agrokor i biće i dalje“

„U svim slučajevima gde je prisutna sumnja na korupciju, bez da je iko to tražio. Naloge SOA prima samo od premijera i predsednice Republike, ali naravno da pruža podršku i ministrima“, objasnio je Markić.

Što se tiče provera tzv. grupe Borg, rekao je:

„Ne znam šta je grupa Borg službeno. Bio sam prisutan na nekim sastancima i o tome smo raspravljali. Potpredsednica vlade nije mogla i nije tražila sigurnosnu proveru.“

Inače, tzv. grupu Borg činila je nekolicina stručnjaka koja je napisala „Lex Agrokor“.

Na opasku da je neko morao da traži proveru, Markić kaže: „Bili smo na sastancima i sigurno smo dali doprinos. To je propisano zakonom. Mene može pozvati samo predsednik vlade. Uvek me je on pozivao.“

Ponovio je ida niko nije tražio sigurnosnu proveru.

„Sigurnosnu proveru ne, to je zakonom propisano i tu ostaje trag. Sigurnosnu proveru za Bricelja niti je ko mogao da traži niti je to iko uradio. O njemu se razgovaralo. Ja sam mogao samo da koristim dostupne javne izvore, a ne službene. Ne vidim ništa sporno, u postupanju SOA-e smo izvestili predsednicu Republike, premijera i saborski odbor. Normalno da smo bili uključeni“, rekao je Markić.

A na pitanje zašto je bio u vladi, Markić je rekao da „ima i drugih stvari“.

„Agrokor i dalje traje, ali je kriza prošla“ , rekao je i dodao da je u vladi svakog dana.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.