U trendu

Si Djinping u poseti Grčkoj

Kina i Grčka potpisale su u ponedeljak 16 bilateralnih sporazuma kojima se naglašava saradnja u širokom spektru sektora.

Time je počela poseta predsednika Kine Si Đinpinga čiji je cilj unapređenje velike globalne investicione inicijative njegove zemlje na tlu Evropske unije.

Kineski državni gigant za transport „Kosko“ kontroliše teretni deo najveće grčke luku Pirej, blizu Atine, a Peking želi da poveća kineske investicije u Grčkoj u okviru svoje globalne investicione inicijative „Pojas i put“.

„Obe strane vide Kinu i Grčku kao prirodne partnere za izgradnju ‘Pojasa i puta’ „, rekao je Si posle sastanka s premijerom Kiriakosom Micotakisom. „Želeli bismo da detaljnije povežemo inicijativu ‘Pojas i put’ sa razvojnom strategijom ove zemlje“.

Si je rekao da će obe zemlje „u potpunosti iskoristiti“ transportne mogućnosti Pireja i ojačati „ekspresnu liniju kopno-more od Kine do Evrope“, trgovinsku rutu koja u kopnenom delu povezuje Pirej s Budimpeštom.

Micotakis je rekao da je cilj da Pirej postane ne samo najveća luka na Sredozemlju, već i najveća luka u Evropi, i da ceni što je Kina „podržala Grčku kada je Grčka prolazila kroz ekonomsku krizu“.

Premijer je rekao da Grčka priznaje Kinu „ne samo kao veliku silu, već i kao zemlju koja je s teškoćama stekla vodeću geostratešku, ekonomsku i političku ulogu“.

Si se takođe sastao s predsednikom Grčke Prokopisom Pavlopulosom,a potom je s Micotakisom posetili deo luke Pirej kojim upravlja „Kosko“.

Grčka koja se još bori s posledicama duboke i dugotrajne finansijske krize zbog koje se njena ekonomija smanjila za 25 posto, i njena nova konzervativna vlada žele da privuku inostrane investicije, uprkos zabrinutosti nekih zapadnih saveznika Atine zbog brze ekspanzije kineskog globalnog uticaja.

Šesnaest državnih i poslovnih sporazuma dve zemlje, potpisanih u ponedeljak, obuhvataju raznolike sektore kao što su ekstradicija, poljoprivredni izvoz, obrazovanje, energetika, vazduhoplovna industrija i dodatna ulaganja firme „Kostko“ u Pireju.

Medju sporazumima je otvaranje podružnice Banke Kine u Atini, predstavništva Kineske industrijske i komercijalne banke u Atini i kancelarije Kineske razvojne banke.

„Otvaramo put koji će uskoro postati autoput“, rekao je simbolično Micotakis.

Grčki premijer je prošle nedelje bio u Šangaju da bi se sa Sijem sastao na međunarodnoj izložbi robe koja se uvozi u Kinu, a ponovo će posetiti Kinu sledećeg proleća.

Grčka se u aprilu pridružila kineskoj trgovinskoj inicijativi pokrenutoj pre sedam godina koja obuhvata uglavnom zemlje Srednje i Istočne Evrope.

Hiljade kineskih investitora došle su do stanova širom Atine i drugih grčkih gradova po takozvanoj šemi „zlatne vize“ koja kupcima koji potroše više od 250.000 evra na grčkom tržištu nekretnina, omogućava dobijanje petogodišnje dozvole boravka.

Pojačano interesovanje kineskih investitora u kombinaciji s rastućim „Airbnb“ tržištem, dovelo je do naglog skoka zakupnine stanova u grčkim gradovima.

Grčka takođe postaje sve popularnija među kineskim turistima. Micotakis je rekao da je cilj da 500.000 kineskih turista poseti Grčku 2021. godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.