U trendu

Slovenci kritikuju Tajanija, čekaju reakciju Pahora

ZAGREB – Na govor predsednika Evropskog parlamenta Antonija Tajanija u Trstu reagovali su slovenački premijer Marin Šarec i slovenačka poslanica u EP Tanja Fajon koji su ga nazvali „istorijskim revizionizmom“, dok slovenački i hrvatski ministri spoljnih poslova Miro Cerar i Marija Pejčinović Burić smatraju da je to neprihvatljivo.

„U subotu sam govorio o želji nekih da promene slovenačku istoriju. Isto se događa u Italiji. Na nesreću, od strane političara koji su službenici EU. Ovo je istorijski revizionizam bez presedana. Fašizam je bio usmeren na uništavanje slovenačke nacije“, napisao je Šarec na Tviteru.

Slovenačka poslanica u EP Tanja fajon uputila je pisamo Tajaniju u kome ga upozorava na upotrebu jezika istorijskog revizionizma i napominje da Tajani kao predsednik EP to ne bi trebalo da dopusti sebi, prenosi zagrebački Index.

„Nedopustivo je da predsednik EP, koji je svoju kampanju gradio na sloganu ‘Predsjednik svih državljana EU’, dopusti iskrivljavanje istorije i nepoštovanje svih njenih aspekata. Žalosti me da je u očima predsednika Tajanija potreba za naglašavanjem italijanskog patriotizma veća i važnija od istorijskih činjenica. S obzirom na to da je predsjednik dokazao nepoznavanje istorije, u pismu želim da ga podsetim na Izveštaj slovenačko-italijanske istorijsko-kulturne komisije iz 2000. godine“, napisala je Fajon.

Slovenački šef diplomatije Miro Cerar je na svom Tviteru napisao da će Tajaniju poslati pismo u kome će ga podsetiti na „neprihvatljivost njegovih izjava“.

„Bilo kakav upad istorijskih događaja u pograničnom području Slovenije i Italije je neprihvatljiv. Poslaću predsedniku EP Antoniju Tajaniju pismo u kome ću ga podsetiti na neprihvatljivost njegovih izjava“, napisao je Cerar.

Hrvatska ministarka Marija Pejčinović Burić ocenila je da su takve izjave neprimerene od bilo koga a kamo li od predsednika EP i dodala da je sada na EP da odluči o postupku svog prvog čoveka.

„Ovo što se dogodilo juče je jedan revizionizam kakav je apsolutno neporihvatljiv, posebno kada dolazi od visokog zvaničnika koji predstavlja Evropski parlament, jednu od institucija EU, koja je nastala upravo na tome da se u Europi više nikad ne pojavi rat i strahote koje su se dogodile u Drugom svetskom ratu“, rekla je Pejčinović Burić novinarima.

Izjavu Tajanija osudili su i drugi slovenački stranački lideri i zvaničnici, poput predsednika parlamenta Dejana Židana i evroparlamentarca Ive Vajgla, očekuje se i reakcija predsednika Slovenije Boruta Pahora.

Tajani je u nedelju tokom ceremonije obeležavanja Dana sećanja u italijanskoj Bazovici, Istru i Dalmaciju nazvao italijanskom.

„Živeo Trst, živela italijanska Istra, živela italijanska Dalmacija“, rekao je Tajani u svom govoru povodom Dana sećanja na žrtve eguzodusa iz Istre, Rijeke i Dalmacije.

(Tanjug)

Napišite komentar