U trendu

Šmit nametnuo odluku o formiranju Vlade Federacije BiH

Visoki predstavnik u BiH, Kristijan Šmit, nametnuo je večeras odluku o deblokadi formiranja Vlade Federacije BiH.

Obrazložioe je da je za imenovanje entitetske vlade bila dovoljna saglasnost predsednice Federacije BiH Lidije Bradare (HDZ BiH) i jednog od potpredsednika, u ovom slučaju Igora Stojanovića (SDP).

„Premijer, potpredsednici i ministri Vlade Federacije koje je predsednica Federacije BiH predložila u predlogu odluke koji je potpisala 30. marta 2023. godine, a koji je usaglasio jedan od potpredsednika 3. aprila 2023. godine i izmenjene 27. aprila 2024. godine, ovim se smatraju imenovanim u skladu s Članom IV.B.5. Stav jedan Ustava Federacije“, navedeno je u Šmitovoj odluci.

Saglasnost za formiranje Vlade Federacije BiH nije dao drugi potpredsednik Refik Lendo iz Stranke demokratske akcije (SDA).

U Šmitovoj odluci navedeno je da se Vlada Federacije BiH bira tako što će njeno imenovanje biti potvrđeno većinom glasova Predstavničkog doma FBiH.

„Predsedavajući Predstavničkog doma FBiH sazvaće hitnu sednicu, koja će se održati najkasnije do 28. aprila. Jedina tačka dnevnog reda ove sednice biće potvrdjivanje imenovane Vlade“, navedeno je u odluci.

Visoki predstavnik u BiH je naveo da će parlament Federacije BiH „dati sve od sebe“ da pokrene proces izmene entitetskog Ustava u skladu s njegovom odlukom, da bi se sprečile buduće blokade formiranja Vlade Federacije BiH.

Navedeno je da odluka stupa na snagu odmah pošto bude objavljena na internet stranici OHR-a i u Službenim novinama FBiH.

Najavljujući odluku, Šmit je popodne saopštio da je to odlučio jer Ustav Federacije BiH „ne daje odgovor na situaciju u kojoj se našla FBiH“ i ukazao da će „ovaj sistemski mehanizam stupiti na snagu samo ako stranke u roku od godina u parlamentu Federacije BiH ne postignu dogovor o promeni Ustava Federacije BiH“.

Šmit je novu odluku doneo s ciljem da ona, kako je istakao, „bude najbolja za sve gradjane BiH“, dodavši da njegova odluka ne ide u prilog ili protiv bilo kojeg naroda ili političke stranke.

„Svi konstitutivni narodni i njihova prava u BiH moraju se poštovati… Prihvatanje i poštovanje volje birača, bez obzira na stavove stranaka, bilo da su ili u opoziciji“, kazao je visoki predstavnik u obraćanju javnosti.

Najavljujći popodne odluku o Vladi FBIH, kazao je da je doneo odluku i o izmenama Krivičnog zakona da bi se ojačao integritet izbornog procesa, odnosno smanjile izborne manipulacije.

Po njegovim rečima to je uvođenje krivičnog dela „podmićivanje na izborima“, čime će se, kako je kazao, omogućiti sankcionisanje podmićivanja izabranih zvaničnika i preuprediti „sistemska politička korupcija“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar