U trendu

Srbija jedina protiv, Bosna uzdržana

Podgoričke Vijesti tvrde da je Venecijanska komisija na plenarnoj sednici usvojila pozitivno mišljenje o nacrtu zakona o slobodi veroispovesti, a da je Srbija jedina bila protiv utvrđenog stava da „zakonski tekst donosi značajne pozitivne promene postojećeg zastarelog zakonodavstva“.

Kako dalje navodi list, protiv utvrđenog stava glasala je jedino Srbija, odnosno njen predstavnik Čedomir Backović, dok je Bosna i Hercegovina bila uzdržana.

Crnogorska Vlada objavila je u petak da je VK na plenarnoj sednici usvojila pozitivno mišljenje o zakonu o slobodi veroispovesti, dok je koordinator Pravnog saveta Mitropolije crnogorsko primorske protojerej-stavrofor Velibor Džomić rekao da, prema nezvaničnim informacija, mišljenje nije pozitivno.

Mišljenje VK inače još nije objavljeno, a trebalo bi da bude u ponedeljak.

Crnogorski ministar spoljnih poslova Srđan Darmanović, koji je prisustvovao sednici kao predlagač zakona, izjavio je za Vijesti da je usvajanje mišljenja „veliki napredak za izlazak iz staromodnog zakonodavstva 70-ih“.

„VK je konstatovala da je zakon usklađen sa odgovarajućim protokolom Evropske konvencije o ljudskim pravima“, rekao je on.

Ključno, međutim, i s gledišta Srbije sporno je pitanje imovine SPC.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.