najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

Srbija neće dopustiti vojni napad na RS

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić saopštio je danas da izjava ratnog komandatnta Armije BiH Sefera Halilovića o uništenju Republike Srpske u slučaju refrenduma „predstavlja najveću pretnju miru i stabilnosti u regionu“ naglasivši da Srbija želi mir i stabilnost, ali da „sigurno neće dozvoliti vojni napad i uništenje Republike Srpske“.

„O tome niko ne bi trebalo čak ni da sanja. Srbija je dovoljno jaka da odbrani sebe, a neće dozvoliti ni uništenje RS ako bude napadnuta. Očekujemo hitnu reakciju medjunarodne zajednice i medjunarodnih predstavnika u BiH, ako im je zaista stalo do mira“, izjavio je Dačić, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Dačić je rekao da „Halilović nije samo bivši ratni muslimanski komandant, on je nezvanični portparol (član Predsništva BiH) Bakira Izetbegovića“.

„Halilović govori ono što Izetbegović misli. Zato njegove pretnje treba shvatiti ozbiljno, jer pokazuju da postoje ratni planovi, koji se baziraju na proceni da RS ne može izdržati više od 10-15 dana i da ni Srbija ne može da je odbrani“, rekao je Dačić.

On je dodao da je „svima jasno da je referendum samo izgovor, a da iza svega stoji namera da se ratom uništi RS“.

„Da su hteli kompromis, Ustavni sud je mogao da promeni bar jedan zarez u svojoj odluci. Ali njima nije bio važan kompromis, već izgovor za ratne namere i planove, za šta se muslimani u BiH očigledno spremaju“, navodi se u saopštenju.

Banjalučke Nezavisne novine prenele su da je Halilović zapretio sukobom u kojem će, kako je rekao, RS nestati, ako referendum o Danu RS bude sproveden.

On je za TV1 rekao da će to značiti „raspakivanje“ Dejtonskog mirovnog sporazuma i vraćanje Ustava Republike BiH.

„Nakon referenduma Dejtonski ustav više ne vredi, onda se vraćamo na Ustav Republike BiH, a nakon toga neka nam Bog pomogne svima, neka nam da prvo razuma, a onda snage da tu priču dovedemo do kraja“, izjavio je Halilović za TV1.

Halilović je rekao da se Republika Srpska u eventualnom sukobu može održati najviše 10 do 15 dana.

Na pitanje da li u BiH, i na jednoj i na drugoj strani, ima dovoljno ljudi spremnih da ratuju, Halilović je odgovorio sa: „Da, apsolutno“.

„I zato ja apelujem da se dobro razmisli. Jer Milošević je umro, JNA ne postoji, ne postoji hiljade tenkova, hiljade transportera… Ne može Srbija pomoći RS. Nećemo dopustiti da nam neko pola države otcepi“, kazao je Halilović.

I premijer Srbije Aleksandar Vučić izrazio je zabrinutost zbog izjave nekadašnjeg komandanta ratnog štaba Armije BiH Sefera Halilovića.

Vučić, koji je u poseti SAD, vidno je zabrinut zbog izjava i pretnji miru nekadašnjeg ratnog komandanta BiH Sefera Halilovića, objavio je RTS na sajtu.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike