U trendu

Sukob Orbana i Soroša i nakon preseljenja Fondacije

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je danas da očekuje da će se njegov sukob sa liberalnom ideologijom Fondacije za otvoreno društvo američkog milijardera Džordža Soroša, nastaviti uprkos njenoj odluci da napusti državu.

„Razumećete ako ne ridam od plakanja“, rekao je Orban za državni radio MR1 upitan da prokomentariše odluku Fondacije.

On je dodao da je ključni problem u kojem su se on i Soroš razilazili migracija, koja će ostati na vrhu evropske agende, preneo je Rojters.

Samit evropskih lidera koji će se dogoditi krajem juna, ne bi trebalo da donese velike izmene u načinu na koji se evropski kontinent nosi sa problemom imigracija, rekao je Orban i dodao da bi takve odluke trebalo da budu donete nakon izbora za Evropski parlament 2019. kako bi osigurali da glasači u EU iznesu svoje mišljenje o tom pitanju.

Kako su prethodno javili mađarski mediji pozivajući se na austrijski list „Pres“, Fondacija za otvoreno društvo Džordža Soroša zatvoriće svoju kancelariju u Budimpešti i prebaciti svoje istočnoevropske operacije u Berlin.

Orban, kako je navedeno, okrivljuje Soroša, koji je rođen u Mađarskoj, za „mnoga zla“ i zalaže se za zakon „Stop Sorošu“, kojim se zabranjuje rad pojedinih nevladinih organizacija.

Mađarski sajt 444.hu naveo je da će kancelarija Fondacije Otvorenog društva biti zatvorena 31. avgusta i da će prvo biti premeštena u Beč, a potom u Berlin, preneo je Rojters navodeći da nije uspeo da stupi u kontakt sa kancelarijama Fondacije za otvoreno društvo u Budimpešti ili Njujorku.

Portparol stranke Fides Janoš Halas, koja je ubedljivo pobedila na nedavno održanim parlamentarnim izborima u Mađarskoj, najavio je da bi među prvim zakonima koje bi mogao da usvoji novi saziv parlamenta mogao da se nađe i onaj kojim se vladi omogućava da zabrani nevladine organizacije koje podržavaju migraciju i predstavljaju „rizik po nacionalnu bezbednost“.

Orban je nacrt tog zakona podneo parlamentu još u februaru.

Pomenuti zakon bi, takođe, omogućio da se strane donacije nevladinim organizacijama koje podržavaju dolazak migranata u Mađarsku, budu oporezovane sa 25 odsto.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar