najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Suša na Bliskom istoku najgora za 900 godina

Sušni period koji je na Bliskom istoku trajao 14 godina, najduži je u poslednjih 900 godina, navedeno je u izveštaju američke agencije NASA.

Istraživači NASA-e zaključili su da su godine od 1998. do 2012. godine bile sušnije od bilo kog drugog perioda i da je suša izazvana ljudskom greškom.

Naučnici sa Univerziteta u Kolumbiji, Univerziteta u Kaliforniji i Santa Barbari su utvrdili da je nedostatak vode u Siriji rezultat izbijanja gradjanskog rata 2011 godine.

Oni su ispitali su podatke o prstenovima drveća u nekoliko mediteranskih zemalja da bi utvrdili obrasce o suvim i vlažnim godinama u rasponu dužem od 900 godina.

Vodeći autor studije Ben Kuk je rekao da vremenske prilike u istočnom Mediteranu variraju u proteklih devet vekova, ali da se najviše ističu u poslednje dve decenije.

“Nedavna suša izvan je opsega prirodnih promena”, rekao je Kuk.

On je rekao da je istraživanje potvrdilo druge studije koje su utvrdile da je ljudski faktor uzrok ekstremnih klimatskih promena.

Kako bi ustanovili obrasce klimatskih promena istraživači su koristili podatke prikupljene u Severnoj Africi, Grčkoj, Libanu, Jordanu, Siriji i Turskoj koje su uporedjivali sa podacima prikupljenim u Španiji, južnoj Francuskoj i Italiji.

Oni su ispitali prstenove drveća čiji su uzorci uzeti širom regiona. Prstenovi na stablu predstavljaju godine, a prema nalazima naučnika, tanak god ukazuje na sušnu godinu.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike