Svilanović: Srbija ima kapacitet da ide brže u evrointegracijama

Generalni sekretar Saveta za regionalnu saradnju (RCC) Goran Svilanović ocenio je u Dubrovniku da Srbija ima kapaciteta da ide brže na putu evropskih integracija, ali da nažalost ne zavisi sve samo do nje i kapaciteta njene administracije.

Svilanović je u intervjuu za novinsku agenciju Beta rekao da se u trenutku kada  ima mnogo tema o kojima se razgovara unutar Evropske unije (EU) Zapadni Balkan teško može vratiti u sferu interesovanja EU.

„Put Srbije u EU može da bude brži, ali da bi bio brži, potrebno je uveriti birače unutar Unije. Poslati jednu poruku koja je bolja od onoga što oni svakodnevno čitaju“, rekao je Svilanović.

Upravni odbor strategije „Jugoistočna Evropa 2020“ (JIE 2020) RCC-a odobrio je juče u Dubrovniku godišnji izveštaj o primeni tog dokumenta (ARI), a Svilanović je ocenio da je Srbija postigla dobre rezultate u primeni strategije, posebno u oblasti povećanja zaposlenosti.

U izveštaju se, izmedju ostalog, navodi da Srbija predvodi region po broju otvorenih radnih mesta i broju visokoobrazovanih mladih ljudi koji dolaze na tržište rada, da je na zadovoljavajućem nivou po privlačenju direktnih stranih investicija, ali da je,  medjutim, percepcija o efikasnosti vlade niska, rekao je Svilanović.

On je rekao da je usvajanju godišnjeg izveštaja prethodio sastanak na kojoj je svakoj zemlji omogućeno da dodje sa jednom temom i prezentuje kako je došla do rezultata.

Jasna Atanasijević iz Centra za reformu javne administracije je na godišnjem sastanku RCC-a prezentovala niz mera koje su vlasti u Beogradu preduzele u poslednjih nekoliko godine kako bi smanjile nezaposlenost.

Svilanović je ocenio da je Srbija postigla značajan napredak u cilju povećanja zaposlenosti.

„Brojka od 300.000 novih radnih mesta je jako dobra za Srbiju, druga brojka koja je takodje dobra, jeste priliv stranih investicija. Srbija je na 66 posto od onoga što je nekakav cilj dogovoren 2013. godine“, rekao je on.

Generalni sekretar RCC-a naglasio je da pored dobrih rezultata postoje i neke druge brojke koje nisu zadovoljavajuće.

Istakao je da Crna Gora ima dobre rezultate kada je u pitanju korišćenje obnovljivih izvora energije, kojih Srbija nema, navodeći da takve rezultate mogu objasniti prirodni razlozi kao što je bogatstvo vodom, pa je onda udeo u ukupnoj potrošnji veći nego u Srbiji, gde očigledno vodni potencijal još uvek nije tako iskorišćen.

Medju učesnicima Upravnog odbora strategije JIE 2020 bili su ministri, zamenici ministara i viši službenici iz ministarstava odgovornih za evropsku integraciju, nacionalni koordinatori za strategiju JIE 2020 kao i nacionalni IPA koordinatori.

Glavni zadatak Odbora je da analizira napredak ostvaren prethodne godine kroz usvajanje godišnjeg izveštaja o sprovodjenju strategije „Jugoistočna Evropa 2020“ i otpočne novi ciklus upravljanja ovom strategijom.

Upravni odbor strategije JIE 2020 se sastaje jednom godišnje što je prilika da se daju smernice i preporuke Sekretarijatu Saveta za regionalnu saradnju kao i drugim učesnicima u sprovodjenju strategije.

(Beta)

1 komentar
  1. Radoslav Radović

    Sekretar za generalnu razgradnju .Bože vidi nas i spasi nas.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike