U trendu

Tajani u Crnoj Gori: EU posvećena evropskoj perspektivi celog regiona

Predsednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani izjavio je da dolaskom u Crnu Goru, u prvu posetu nekoj zemlji van Evropske unije, želi da pošalje „snažnu poruku“ partnerima na Zapadnom Balkanu da je EU prisutna i posvećena evropskoj perspektivi celog regiona, saopštio je danas Evropski parlament.

„Želeo sam da moja prva poseta nekoj zemlji izvan Evropske unije bude poseta Crnoj Gori da bih poslao snažnu poruku našim partnerima na zapadnom Balkanu: EU je prisutna i posvećena evropskoj perspektivi celog regiona. Ovo je poruka koju želim izričito da pošaljem narodu Crne Gore i njenim političkim liderima,“ rekao je Tajani na kraju dvodnevne posete Crnoj Gori.

On je rekao da je sa otvorenim 28 od 35 pregovaračkih poglavlja i tri privremeno zatvorena, Crna Gora u ovom trenutku predvodnik regiona u pregovorima o članstvu u EU.

Tajani je rekao da nedavnim prijemom u NATO Crna Gora dala snažan dokaz da prihvata zajedničke vrednosti EU i da se usaglašava sa njenim ciljevima spoljne i bezbednosne politke ali da ipak neki bitni elementi, kao što su „ekonomske reforme, borba protiv korupcije i vladavina prava još moraju da se unapredjuju.

„Stabilnost u regionu znači stabilnost u celoj Evropi. Stoga moramo nastaviti da radimo zajedno na sprečavanju neregularnih migracija, i na borbi protiv terorizma, ekstremizma, radikalizacije i organizovanog kriminala,“ naglasio je Tajani.

Tokom posete Tajani se sastao sa predsednikom Skupštine Crne Gore Ivanom Brajovićem, predsednikom Crne Gore Filipom Vujanovićem i predsednikom Vlade Crne Gore Duškom Markovićem.

Pored sastanaka sa zvaničnicima, predsednik Evropskog parlamenta učestvovao je na poslovnoj konferenciji na temu prilika za investicije u Crnoj Gori, kao i na dogadjaju sa studentima na temu turizma.

„Politički i ekonomski razvoj su od suštinske važnosti za stabilnost ne samo u Crnoj Gori već i u celom regionu zapadnog Balkana. Pregovori o pristupanju ne treba da zaustave naš rad na promociji ekonomske diplomatije, posebno za mala i srednja preduzeća, preduzetništvo i turizam, rekao je Tajani.

On je rekao da se očekuje se da će crnogorska ekonomija rasti po stopi od oko tri odsto ove godine i Svetska banka očekuje još bolji rast u 2018. i 2019. godini, što su dobri signali za zemlju ali je dodao da su potrebne reforme da bi se privuklo još stranih direktnih investicija kao i da EU stoji na raspolaganju da pomogne u tom smislu.

Tajani je posetio i trafostanicu u Lastvi na projektu povezivanja Trans-balkanskog elektroenergetskog koridor I: sekcija Crna Gora, preko kojeg će putem podmorskog kabla biti povezane elektro-energetske mreže Crne Gore i Italije.

On je rekao da će jačanje ekonomske saradnje i povezivanje Balkana sa ostatkom Evrope u oblastima energetike, saobraćaja i infrastrukture osnažiti napredak regiona ka članstvu u EU i da je zato posetio trafostanicu u Lastvi, koja je veliki projekat povezivanja Evropske unije i Crne Gore.

„Istorija i geografija nas ujedinjuju. Vidim svetlu budućnost za Evropsku uniju, koja će nastaviti da raste i preko trenutnog broja od 27 članica. Moramo ispratiti odluke koje su donete u Trstu prošle nedelje konkretnim rezultatima – moja poseta Crnoj Gori se nadovezuje na tu strategiju,“ zaključio je Tajani, navodi se u saopštenju Evropskog parlamenta.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.