U trendu

Topao početak februara: u BiH već haos (video)

ZAGREB/SARAJEVO – U većem Hrvatske ovo je jedan od najtoplijih početaka februara u istoriji, javlja HRT u upozorenju na poplave koje prete toj zemlji, dok mediji u BiH stanje zbog izlivanja reka opisuju kao haotično.

Hrvatska televizija navodi da je juče u Zagrebu izmerena rekordno visoka temperatura na drugi dan februara, i to ne samo od 1949. godine u Maksimiru, gde je prema još neslužbenim podacima bilo 17,1 stepena Celzijusa, nego i na Griču, brdovitom delu grada, gde je izmereno 16,6 stepeni Celzijusa kao nikada na toj meteorološkoj stanici od 1881. godine, od kada se tu beleže podaci.

Poplave su sinoć već pogodile istočni deo Istre gde je bilo nevremena sa grmljavinom, obilnom kišom i jakim vetrom.

Sajt index.hr prenosi da je najteža situacija bila u Puli i Labinštinu gde su vatrogasci morali u nekoliko navrata da intervenišu zbog ispumpavanja vode iz poslovnih prostora i stanova.

Sarajevski avaz.ba navodi da su obilne padavine i sneg koji se topi doveli do porasta nivoa reka širom Bosne i Hercegovine.

U naselju Zgošća u opštini Kakanj istoimena rijeka Zgošća preti da odnese most, a opština Jezero kod Jajca potpuno je potopljena i da je zbog alarmantne situacije načelnica Snežana Ružičić sazvala hitan sastanak svih predstavnika vlasti.

Sajt klix.ba navodi da ni Sarajevo nije izuzetak mada je situacija znatno bolja nego u Srednjobosanskom kantonu. U Sarajevu kiša pada od ranih jutarnjih sati, a jugo koji danima duva otopio je skoro sav sneg, što je uzrokovalo današnje podizanje nivoa Bosne, Miljacke, Željeznice i njihovih pritoka.

Zbog izlivanja reke Vrbas, obustavljen je saobraćaj na magistralnom putu Novi Travnik – Bugojno na ulazu u Bugojno, a voda je oštetila i most u blizini tog grada.

Lokalni mediji preneli su da se urušio pomoćni most na putnom pravcu Bugojno-Novi Travnik, prenosi sarajevska N1 televizija.

Naglo topljenje snega i kiša koja od sinoć pada, prouzrokovali su probleme u nekoliko zeničkih naselja.

U samoj Zenici poplavljeno je nekoliko desetina kuća, a više od stotinu ugroženo je zbog izlivanja otpadnih voda iz kanala u zeničkom naselju Tetovo.

Prema rečima direktora Kantonalne uprave civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona Džavida Aličića, izlili su se potoci i začepili odvodi.

Kako je rekao, vodostaj reke Bosne još nije tako visok, tako da nema izlivanja Bosne u naseljima kroz koja polazi.

Zbog izlivanja Vukotićkog potoka odsečeni su delovi sela Vukotići i Jastrebac.

U Srednjobosanskom kantonu je na području Gornjeg Vakufa zabeleženo klizište koje je uništilo dve kuće, ali nije bilo povređenih.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike