U trendu

Tramp u Kongresu govorio o mogućim pretnjama SAD

Američki predsednik Donald Tramp upozorio je kasno sinoć u govoru u Kongresu da se SAD suočavaju s raznim pretnjama navodeći na prvom mestu nuklearni program Severne Koreje kao i rivalske zemlje – Rusiju i Kinu.

„Suočavamo se s banditskim režimima, terorističkim grupama i rivalima poput Kine i Rusije koje prete našim interesima, privredi i vrednostima“, rekao je Tramp u govoru „o stanju unije“ u Kongresu.

Ne precizirajući burne odnose sa Rusijom, usred sumnji o mogućim vezama s Kremljom tokom kampanje za predsedničke izbore pre godinu dana, Tramp je insistirao na načinima da se obezbedi „moć“ SAD.

Tramp je zatražio od Kongresa da odobri kredite za modernizaciju vojske i obnovu nuklearnog arsenala, kako bi SAD bile „jače u sprečavanju agresije“.

Američki predsednik je ranije rekao da je sprečavanje nuklearnog programa Severne Koreje jedan od prioriteta njegove administracije.

Tramp je osudio druge vlasti, Venecuelu i predsednika Nikolasa Madura, Kubu i Iran. Za Iran je rekao da je „Amerika na strani iranskog naroda koji se hrabro bori za slobodu“ i dodao da je ostalo „dosta toga da se u uradi“ protiv džihadista Islamske države u Iraku i Siriju.

Predsednik SAD je na unutrašnjem planu pozvao na jedinstvo republikanaca i demokrata navodeći da nesuglasice treba da ostave po strani i pronadju zajednički jezik. Od Kongresa je zatražio da podrži investicioni plan od najmanje 1,5 milijardi doalra za obnovu infrastrukture u zemlji.

Tramp je takodje govorio o ilegalnoj imigraciji smatrajući da je potrebna oštrija kontrola granica.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.