U trendu

Turković pozvala Tužilaštvo da reaguje zbog ikone date Lavrovu

SARAJEVO – O navodno spornoj i, kako se tvrdi, ukradenoj ikoni, koju je srpski član Predsedništva Milorad Dodik poklonio šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu, ministaka spoljnih poslova u Savetu ministara BiH Bisera Turković je u izjavi za sarajevski portal Klix pozvala Tužilaštvo da utvrdi kako se ta ikona našla u Dodikovom posedu.

„BiH je trenutno pod vrlo ozbiljnom optužbom Ukrajinske ambasade“, rekla je ona i dodala da što pre treba reagovati na ukrajinsku notu u kojoj traže utvrđivanje kako se došlo do ikone, s obzirom na to da je, kako navodi, „u sve uključen naš visoki državnik, dakle predsjdavjaući Predsedništva BiH“.

Opravdavajući zahtev ukrajinske Ambasade, Turković sugeriše da BiH ima nadležne institucije za to.

„Dakle Tužilaštvo BiH koje na osnovu ove note ima ozbiljnu osnovu da izvrši uvid kako je došlo do posedovanja otuđene ukrajinske imovine koja je i nestala“, navela je Turkovićeva i dodala da očekuje ukjučivanje BiH u rešavanje ovog problema.

„Normalno bi bilo da dođe do vrlo hitne reakcije jer je vrlo ozbiljan upit, da ne kažem optužba. Nanosi se ogromna šteta BiH kada se jedan visoki zvaničnik nađe pod određenom optužbom da je poklonio nešto što je ukradeno i što predstavlja nečije kulturnog blago. Treba se pod hitno opravdati, kako je došlo do toga“, navela je Turković.

Portal navodi da su Ukrajinci su juče poručili da bi nepružanje informacija predstavljalo, kako kažu, „podršku agresivnoj politici i vojnim akcijama Ruske Federacije protiv Ukrajine, što je već rezultiralo smrću hiljada ukrajinskih građana“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.