U trendu

U Makedoniji sve oči uprte u Ivanova

Nakon što je iz kabineta predsednika Makedonije potvrđeno da je stiglo pismo o postojanju parlamentarne većine u Saboru, sve oči su u ovom trenutku uprte u Đorđa Ivanova, koji ima rok od 10 dana da poveri mandat za formiranje nove vlade predsedniku SDSM Zoranu Zaevu.

Iščekuje se, naime, da li će Ivanov poveriti mandat Zaevu ili će ostati pri ranijem stavu da prethodno treba ukloniti sve političke prepreke za to, a to je da se lider SDSM prethodno odrekne sporne „tiranske platforme“, kojom su albanske partije u Makedoniji uslovile formiranje koalicije koja čini parlamentarnu većinu.

Šef države smatra da „tiranski platforma“ predstavlja prepreku davanju mandata, dok nova parlamentarna većina tvrdi da takvih prepreka nema.

Zaev je juče izrazio spremnost za novi susret sa Ivanovim.

„Razgovaraću sa koalicionim partnerima i liderima albanskih partija da još jednom potvrdimo garancije da će se nova vlada zalagati za jedinstvo, ustavnost, multietničnost, i priključenje Makedonije NATO i EU“, rekao je Zaev, preneli su makedonski mediji.

Zaev je kazao i da očekuje da će mu Ivanov dodeliti mandat.

Ukoliko Zaev dobije mandat od Ivanova da formira vladu, on je u obavezi da u roku od najviše 20 dana vladi dostavi sastav svog kabineta.

Lider SDSM je uveren da bi u tom slučaju nova makedonska vlada mogla biti formirana do kraja meseca.

Za to vreme novoizabrani predsednik parlamenta, predstavnik albanske partije DUI, Talat Džaferi nalazi se od juče u dvodnevnoj poseti Briselu, gde se sreo sa evropskim komesarom za proširenje i susedstvo Johanesom Hanom i visokom redstvnicom za spoljnu politiku i bezbednost Federikom Mogerini.

Nakon razgovora sa Hanom, Džaferi je izjavio da, ukoliko Ivanov ne ispoštuje zadati.

Inače, Han je još jednom čestitao izbor Džaferiju za predsednika parlamenta i tom prilikom izrazio spremnost EU da sa njim sarađuje, istakavši da se parlamentu mora omogućiti nesmetan rad.

„Parlamentu se sada mora omogućiti da nesmetano radi. Od svih poslanika, uključujući opozicione, očekuje se da igraju konstruktivnu ulogu, a ne opstruktivnu, i svi akteri moraju da se uzdrže od provokativnih izjava i akcija“, poručio je evropski komesar u saopštenju njegovog kabineta.

Mogerini je Džaferija pozvala da bude „predsedavajući parlamenta koji će se izdići iznad pristrasne i interetničke politike“.

Ona je, kako je saopšteno, navela da „predsednik skupštine radi u korist svih građana i zajednica“.

Istovremeno, u Skoplju se nastavljaju protesti Građanske inicijative „Za jedinstvenu Makedoniju“, kojima se traži raspisivanje novih izbora. Protestanti smatraju da je Džaferi izabran na nelegalan način.

Prema njima, Zaev je pravni i politički presedan koji otvara mogućnost da se u parlamentu na ilegaln način u Makedoniji uvede dvojezičnost, kako je to predviđeno platformom albanskih partija koja je sačinjena u Tirani.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike