U trendu

Vlada produžila ograničenje cene za evrosuper i evrodizel

ZAGREB – Hrvatska vlada je na današnjoj sednici produžila ograničenje cene goriva za još meseč dana, ali ovoga puta samo za evrosuper 95 i evrodizel, dok će se za benzine s više oktana i sva premium goriva cene biti formirane slobodno.

Sekretar u Ministarstvu privrede i održivog razvoja Ivo Milatić je pojasnio da je u periodu od donošenja prve uredbe, koja se odnosila na sva goriva, do danas, cena nafte i naftnih derivata na svetskom i mediteranskom tržištu nije pala, potrebno je produžiti važenje uredbe za narednih 30 dana, ali samo za naftne derivate bez dodanih multifunkcionalnih aditiva.

Uredbom o utvrđivanju najviših maloprodajnih cena naftnih derivata maksimalne maloprodajne cene s porezom na dodatnu vrednost određuju se za motorne benzine Evrosuper BS 95, Evrosuper BS 98 i Evrosuper BS 100 u iznosu od 11,10 kuna po litri, dok se za Evrodizel BS određuje maksimalna cena od 11 kuna po litri.

Da će mera ograničavanja cene goriva produžiti za još mesec dana, najavio je juče premijer Andrej Plenković, ali je dodao da takvu uredbu vlada može donositi tokom najduže tri meseca.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.