U trendu

Vlada Republike Srpske: 9. januar praznik RS i neradni dan

U Republici Srpskoj neradni dani će biti 6. i 7. januar, kao i 9. januar, saopštilo je Ministarstvo uprave i lokalne samouprave Republike Srpske.

Vernici pravoslavne veroispovesti imaju pravo na plaćeni izostanak sa radnog mesta 6. i 7. januara kada se praznuju Badnji dan i Božić.

Božić je definisan kao verski praznik u skladu sa Zakonom o praznicima Republike Srpske.

Iz Vlade je saopšteno da je prema Zakonu o Danu Republike Srpske 9. januar praznik.

„U dane praznika Republike ne rade republički organi i organizacije, organi jedinice lokalne samouprave, preduzeća, ustanove i druge organizacije i lica koja profesionalno obavljaju uslužne i proizvodne delatnosti“, piše u saopštenju Ministarstva uprave i lokalne samouprave.

Ustavni sud BiH ranije je osporio odredbe Zakona o praznicima RS prema kojima se 9. januar proslavlja kao Dan republike i ta odluka Ustavnog suda BiH je objavljena u Službenom glasniku RS.

Ustavni sud je ocenio da je proslava Dana RS 9. januara diskriminišuća po gradjane ovog bh. entiteta koji nisu Srbi, jer se na taj dan obeležavala i krsna slava RS – Sveti arhidjakon Stefan.

U RS je 25. septembra održan referendum na kojem su se gradjani izjasnili da podržavaju da se 9. januar i dalje obeležava kao Dan republike, a mesec dana kasnije, 25. oktobra, Narodna skupština RS je usvojila Zakon o Danu RS.

Prema novom zakonu, Dan republike se obeležava i praznuje kao sekularni praznik i nema obavezujući karakter.

Parlament RS je obavezao Vladu RS da uskladi Zakona o praznicima u delu koji se odnosi na ispoljavanje verskih sloboda, što do sada nije uradjeno.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.