U trendu

Vlada Zaeva dobila poverenje većine poslanika

 Poslanici Sobranja Makedonije su pola sata pre ponoći, posle gotovo celodnevne rasprave, većinom glasova dali poverenje koalicionoj vladi Zorana Zaeva.

Predlog opozicione VMRO DPMNE da se vladi izglasa nepoverenje nije dobio potrebniu natpolovičnu većinu, već ga je podržalo trećina, odnosno 40 od 120 poslanika u parlamentu, dok su protiv glasala 62 poslanika vladajuće koalicije.

Glasanju je prethodila duga debata u kojoj su poslanici VMRO DPMNE koalicionu vladu SDSM i DUI optuživali za kriminal, rasipništvo i prodaju države, a kontaoptužbe poslanika vlasti bile su da je „teško da se popravi ono što je neko (prethodna vlada VMRO DPMNE i DUI) celu deceniju dušmanski uništavala“.

Premijer Zaev je odgovarajući na optužbe opozicije rekao da je pažljivo slušao njihove primedbe, ali da nije čuo argumente.

Kako je istakao, njegova vlada je „nasledila totalan kolaps, dug od 280 miliona evra, kao i posedice lošeg vladanja prethodne vlade koje su bile opasnost po instucionalni sistem“.  

„Našli smo se pred neophodnošću za reforme i preobražaj, rehabilitaciju društva i države, a za to je neophodno vreme i uključenost svih političkih faktora. Sistem mora da se regeneriše iznutra, to ne može da se desi spolja“, rekao je makedonski premijer.

Zaev je apelovao na inkluzinvnost i konstruktivnost (opozicije) u sprovodjenju reformi kako bi Makedonija postala članica NATO i EU sa dostojanstvenim životom za sve, kao i društvo svih gradjana.

Zahtev za raspravu o povernju vladi potpisla su 42 poslanika koalicije okupljene oko VMRO DPMNE, koji su nezadovoljni njenim desetomesečnim učinkom. Prvobitno je zahtev potpisao 41 poslanik, ali im se, prema agenciji Makfaks, nakandno pridružio i poslanik Demokratske partije Srba u Makedoniji Ivan Stojiljković.

Prema navodima poslanika SDSM, članice vladajuće koalicije, zahtev za interpelaciju vladi Zaeva je očajnički pokušaj opozicije da opravda povratak u Sobranje (koje je skoro četiri meseca, sa prekidima, bojkotovala zbog hapšenja pet njenih poslanika).

Podnošenje tog zahteva je bio prvi korak VMRO DPMNE na povratku u poslaničke klupe posle četiri meseca bojkota zbog hapšenje njenih poslanika  i, prema rečima lidera te stranke Hristijana Mickovskog, bio je uslov za povratak i podršku reformama u dogovru koji je postigao sa premijerom o podršci reformama o kojem se u javnoste ne zna ništa.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike